XVI. kerület és Vas megye vezeti a részvételi adatokat

Budapesten a XVI. kerület, vidéken pedig Vas megye áll az élen a választási részvételi arány tekintetében a 15 órás adatok alapján.

A fővárosban a XVI. kerület kiemelkedik 48,78 százalékos részvételi aránnyal, míg a VIII. kerületben a legkevesebben, mindössze 32,79 százalékban mentek el szavazni. A XVI. kerületi választói aktivitás azt mutatja, hogy a pártok mozgósítása itt volt a leghatékonyabb, ahol a jelenlegi fideszes polgármester, Kovács Péter mellett három másik jelölt is indult. A megyék között Vas megye áll az élen 44,99 százalékos részvétellel, míg a korábban legalacsonyabb részvételt produkáló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye részvételi aránya jelentősen javult, 41,91 százalékra nőtt.

A budapesti kerületek részvételi arányai változatos képet mutatnak. A legmagasabb részvételt a 16. kerületben regisztrálták, míg a legkevesebben a 8. kerületben adták le szavazatukat. Józsefvárosban, a VIII. kerületben, a jelenlegi polgármester, Pikó András hat kihívóval szemben indult a választáson, köztük Ébl György (Mi Hazánk), Simon György (Szolidaritás + civilek), Szili-Darók Ildikó (MSZP), és Sára Botond (Fidesz) is.

Országos szinten a részvételi arány 15 órakor 42,04 százalék volt, ami a megyék közötti eltéréseket is tükrözi. A részvételi adatok megyei bontásban szintén széles skálán mozognak, a legaktívabb Vas megyétől a Hajdú-Bihar megyéig, ahol a részvétel 39,43 százalék volt. Hódmezővásárhelyen magas, 50 százalék feletti volt már 15 órakor a részvétel, míg Budapesten, Józsefvárosban ugyaneddig a szavazók harmada mozdult csak meg.

Egész nap megdöntötte a részvételi arány az összevont választáson mind a 2019-es EP-választás, mind az ugyanabban az évben tartott önkormányzati voksolás részvételi adatait. Így volt ez a 15 órás adatnál is, ami 42,04 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy 3 310 686 szavazó adta le szavazatát.

Vas megyében van egy kis település, Szakonyfalu, ahol az országos 42,04 százalékos, valamint a Vas megyei 44,99 százalékos részvételi adatától is elmarad a 15 órás 41,53 százalékával. Itt Rogán Antal miniszter testvérének, Rogán Valéra jelenlegi polgármesternek nem kell izgulnia, mivel egyedüli jelöltként indul a település vezetői székéért.

Győrben a délutáni időpontig a választók 43,61 százaléka adta le a voksát, ahol Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) regnáló polgármesternek hat kihívója is akadt, köztük Borkai Zsolt civil jelöltként, Pintér Bence helyi újságíró, aki civilek és néhány ellenzéki párt támogatását élvezi, és Glázer Tímea, akit néhány másik ellenzéki párt indított.

: article-1 : article-2 : article-3