Választási incidensek Németországban

Vízi pisztollyal játszó gyerekek miatt indult nagyszabású rendőrségi akció, és több kisebb incidens is történt, de a németországi európai parlamenti választásokat ezek nem zavarták meg.

Németországban vasárnap este hat óráig rekord részvételi arányok mellett, zökkenőmentesen zajlottak az európai parlamenti választások, bár néhány helyen mégis adódtak rendkívüli események. Baden-Württemberg Rottweil kerületében, a Bajorországgal határos területen, egy szavazókörben vízi pisztollyal játszó fiatalok miatt kellett nagyszabású rendőri beavatkozásra sor kerülnie. Wellendingenből érkezett segélyhívás 11 óra körül, amelyben arról számoltak be, hogy egy férfi pisztollyal a derékpántjában sétálgat a szavazóhelyiség közelében. A konstanzi rendőrség jelentése szerint a segélyhívás arról érkezett, hogy egy férfi pisztollyal a derékpántjában sétálgat a Schlossplatz főutcáján, ami pánikot váltott ki az emberekből. A helyszínre érkező rendőrök azonban hamar megállapították, hogy csupán vaklárma volt, és valójában két vízi pisztollyal játszó fiatalkorú okozta a riadalmat. Egy vele egykorú fiúval együtt nevetve, vizes ruhában futkározott, és a rendőrség hivatalos álláspontja szerint a közveszély egyetlen pillanatban sem állt fenn.

Oberhausenben két választókörben is meglepetések várták a választási tiszteket, amikor reggel a helyi iskolában berendezett szavazóhelyiségekbe érkeztek, és ott a bűnügyi rendőrség helyszínelőivel találkoztak. Az előző este történt iskolai betörés ellenére a nyomozás során kiderült, hogy a szavazóurnák érintetlenek maradtak. Bottropban egy napköziben is betörés történt, ami miatt átmenetileg át kellett költöztetni a szavazótermet, de ez sem veszélyeztette a szavazás integritását.

Essenben, egy idősek otthonában, ahol a szavazóurnákat tárolták, véletlenül bezárták a lakókat a szavazásra kijelölt helyiségbe. A segítők késve érkeztek, mert nem találták a kulcsokat, de néhány perccel 8 óra után sikerült megoldani a helyzetet, és elindulhatott a szavazás.