Viszkis apasági próbája: kutyákkal készült a gyermekvállalásra

Ambrus Attila, az ismert egykori bankrabló, aki a '90-es években több mint harminc pénzintézetet fosztott ki, ma már a tervezés fontosságát hangsúlyozza, különösen a családalapítás kapcsán.

Ambrus Attila, akit a Viszkis rablóként ismer az ország, és aki korábban jégkorongozóként is tevékenykedett, úgy véli, hogy az élet minden területén, így a család terén is, elengedhetetlen a tudatos tervezés. Ezt a filozófiát követve döntött úgy feleségével, Rékával, hogy csak akkor vállalnak gyermeket, ha készen állnak rá. Ezt a gondolatot fejti ki részletesebben a június 10-én megjelenő "Állj talpra!" című könyvében, melyet Karizs Tamással közösen írt.

Ambrus szerint sokan nem élnek tudatosan, és ez problémákat okozhat. A tervezés fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy még egy bolti rablás előtt is alaposan megtervezte a lépéseit, és ezt a hozzáállást alkalmazza a családi életben is. Svájcban a bíróságok homlokzatán olvasható feliratot idézve, miszerint a legfőbb igazság a józan ész, Ambrus a családtervezésre is ezt az elvet alkalmazza.

A gyermekvállalás előtt Ambrus és felesége először kutyákat fogadtak örökbe, hogy teszteljék felelősségteljes gondoskodásukat. Ambrus úgy vélekedett, ha a kutyák két évig életben maradnak mellettük, akkor készen állnak a gyermeknevelésre is. A berni pásztorok gondozása során rájöttek, hogy komoly kerítésre van szükség, ami rávilágított arra, hogy sem egy gyermek, sem egy háziállat nem vállalható be könnyelműen.

Ma már két kislány édesapjaként Ambrus büszke arra, hogy kiállta a próbát, és elmondása szerint, ha a lányai elég nagyok lesznek, őszintén fog beszélni nekik a múltjáról, mert ezt fontosnak tartja.

Réka, Ambrus felesége a TV2-nek nyilatkozva elismerően szólt férjéről mint apáról. Megjegyezte, hogy Attilában óriási szeretet van, és sokat foglalkozik a gyerekekkel. Úgy látja, hogy gyermekeik születése óta egy önzetlen szeretet és játékos könnyedség költözött az életükbe.