Önkormányzati és EP választások: Időjárási riasztások és figyelmeztetések

Magyarország fontos napra ébredt, hiszen vasárnap rendezik meg az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Az időjárás azonban nem kíméli a választókat: záporok, zivatarok és felhőszakadások nehezíthetik a voksolást.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap nyugatról kelet felé haladva záporok és zivatarok várhatók, amelyek a legkisebb eséllyel a délnyugati és déli, majd hajnalban az északkeleti területeket érinthetik. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, de a zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalban a hőmérséklet 14 és 21 Celsius-fok között alakulhat.

A felhőzet a felhős tájakon is csökkenhet, és a napsütést időszakosan fátyolfelhők szűrhetik. Délelőtt az északkeleti területeken megszűnik a csapadék, majd egy átmeneti szünet után délután az északnyugati tájakon újra várhatók záporok és akár heves zivatarok. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkülhet, zivatarok környezetében pedig erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható.

Az ország északnyugati részére kiadott riasztás szerint a zivatarokat helyenként intenzív csapadék, viharos széllökés és 1-3 cm átmérőjű jégeső is kísérheti.

Az egész országra kiadott első fokú, citromsárga figyelmeztetés zivatar, felhőszakadás és néhány vármegyében a magas hőmérséklet miatt is érvényes. A magas középhőmérséklet miatt figyelmeztetést kaptak:

  • Baranya;
  • Bács-Kiskun;
  • Csongrád-Csanád;
  • és Tolna megyék.

Keleten, valamint egyre inkább északnyugaton és nyugaton alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökés, 2 cm körüli vagy alatti átmérőjű jégeső, felhőszakadás is társulhat. Kora estétől, estétől északnyugaton, majd északon egyre valószínűbb a zivatarok rendszerbe szerveződése, amelyek környezetében északnyugaton, északon viharos széllökések alakulhatnak ki. A Dunántúlon és az ország északi részén nyugatról keletre haladva egy-egy heves zivatarra is van esély.