RTL interjúk venezuelai szavazókkal az I. kerületben

Az RTL Híradó stábja beszélgetett néhány I. kerületben szavazó venezuelai állampolgárral, akik elmondták véleményüket a választásokról és a szavazás szabadságáról.

Az I. kerületi idősek otthonában, ahol nagyjából 800 venezuelai menekült van bejelentve, a választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember szerepel, ami kiemelkedően magas szám a körzet 2650 választásra jogosult lakosához képest. A Párbeszéd párt észrevételei szerint ez befolyásolhatja a június 9-i önkormányzati választások eredményét.

Az RTL Híradó riporterei vasárnap beszélgettek néhány venezuelai szavazóval, akik a szavazóhelyiséget elhagyva osztották meg gondolataikat. Egy fiatal lány kijelentette, hogy három éve él Magyarországon, és fontosnak tartja, hogy éljen a szavazati jogával. Azt is hozzátette, hogy tájékozottnak érzi magát, és az interneten keresztül szerzett információkat, amikor szükségesnek látta, lefordította magának. Határozottan cáfolta, hogy bárki is befolyásolni próbálta volna a döntését a szavazás során.

Egy másik venezuelai szavazó, aki 10 hónapja él Magyarországon, elmondta, hogy érdekli a magyar politika és tisztában van azzal, mit csinál Orbán Viktor és a kormány, valamint Budapest problémáival. Amikor arról kérdezték, hogy valaki megmondta-e nekik, hogy kire szavazzanak, a férfi azt válaszolta, hogy „nehéz kérdés”. Hozzátette, hogy szerinte a legjobb jelölt Orbán Viktor, bár ő nem indul a választáson.