A venezuelai menekültek szavazatai és a választási feszültség az I. kerületben

Böröcz László, a Fidesz jelöltje szerint egy spanyol nyelvű influenszer videója lehet a magyarázat arra, hogy miért szavazhatott rá számos venezuelai menekült az I. kerületben. A választási névjegyzékből kiderült, hogy több mint 800 ember van bejelentve a Máltai Szeretetszolgálat Idősek otthonába, amelynek kapacitása csak 77 fő.

A Blikk információi szerint a Párbeszéd felfedezte, hogy a Máltai Szeretetszolgálat Idősek otthonában nagyszámú venezuelai menekült van bejelentve, és az RTL Híradó szerint a kerület jelenlegi polgármestere, V. Naszályi Márta állítása alapján a Fideszre és Böröcz Lászlóra irányították a szavazatokat egy spanyol nyelvű eligazítás segítségével.

Böröcz László reagált az rtl.hu kérdéseire, hangsúlyozva, hogy több nyelven kommunikáltak a választópolgárokkal, és céljuk az volt, hogy minél többen szavazzanak rájuk. A jelölt szerint a hangfelvétel egy népszerű spanyol nyelvű YouTube-influenszer videójából származik, aki a venezuelai menekülteket a választáson való részvételre buzdította, de nem részletezte, hogy ki ez az influenszer és melyik videóról van szó.

A politikus azt is megjegyezte, hogy a részvételi adatok alapján, míg a kerületben általában 41-49 százalékos volt a részvétel, addig a kérdéses szavazókörben ez az arány csak 22 százalék körül alakult.

Böröcz állítása szerint a Máltai Szeretetszolgálat épületében történő bejelentések ténye nem új keletű, hiszen már 2019-ben is ismert volt, és a tavalyi körzethatárok újrarajzolásakor is figyelembe vették ezt a helyzetet.

A Fidesz politikusa felvetette, hogy hasonló bejelentkezési számokat találhatunk a VIII. kerületi Oltalom Karitatív Egyesület székházában is, ahol több mint 900 fő van bejelentve, és felhívta a figyelmet arra, hogy ez alapján nem feltételezhető választási csalás Iványi Gábor vagy Pikó András részéről.

Böröcz különösen szomorúnak nevezte, hogy V. Naszályi Márta politikai támadást indított a venezuelai magyar honfitársak ellen, feltételezve, hogy a baloldali elnyomó rendszerből menekülők nem támogatnák a baloldalt. Hozzátette, hogy nincs tudomásuk arról, kik mentek el szavazni, és hogy a bejelentett lakók közül hányan tartózkodnak valójában az I. kerületben.