Zivatarok miatt kiadott riasztás az ország keleti részére

Vasárnap az ország keleti, északkeleti területein számíthatunk zivatarokra, melyeket erős szél, jégeső és felhőszakadás is kísérhet.

A met.hu és a HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap még szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, elsősorban Magyarország keleti, északkeleti harmadában. A nap folyamán keleten, majd délután északnyugaton és nyugaton is várhatók zivatarok, amelyekhez viharos széllökések, jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) és felhőszakadás is társulhat. Kora estétől északnyugaton, késő este északon és északkeleten, az éjféli óráktól pedig az Észak-Alföldön egyre nagyobb eséllyel képződhetnek zivatarrendszerek.

Egyes területeken a zivatarcellák ismétlődő átvonulása miatt helyenként akár 50 mm-nél is több csapadék hullhat. Emiatt Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki, míg a többi megyében elsőfokú figyelmeztetést. Az ország keleti felére pedig elsőfokú riasztást is kiadtak a zivatarok miatt.

Az ország többi része sem marad csapadék nélkül, a HungaroMet előrejelzése szerint délutántól egyre inkább északnyugaton, nyugaton alakulhatnak ki zivatarok. Az ország nagy részére zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnap éjfélig.

Zala, Somogy, Tolna és Baranya vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A legdélibb (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád) vármegyékben a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, itt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt.

Az ország északkeleti felében egy-egy heves zivatarra is van esély óránkénti 90-100 kilométeres széllökés, 2 centiméteresnél is nagyobb jég, és 30-40 millimétert meghaladó hirtelen lezúduló csapadék kíséretében.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között valószínű. Késő estére 20 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.