Nagy zuhé közeleg – A meteorológusok előrejelzése

A Kárpát-medence felett helyezkedő frontrendszer miatt a következő napokban változékony időjárás várható, amelyet zivatarok és heves zivatarok jellemezhetnek.

A HungaroMet Zrt. jelentése szerint a már napok óta a Kárpát-medence közelében hullámzó frontrendszer a következő 24-36 órában fölénk helyeződik, és változatlanul nedves, labilis levegő áramlik a közvetlen előterében, ami növeli a zivatarok és heves zivatarok kialakulásának esélyét. Hétfőre virradó éjszaka sok felhőre kell számítani, és egyre több helyen, különösen az ország északi részén, várható zápor és zivatar, amelyek többször is átvonulhatnak egy adott pont fölött. Heves zivatarok kialakulása esetén felhőszakadás, jégeső és erős, viharos széllökések is előfordulhatnak, miközben a légmozgás zivataroktól függetlenül gyenge marad. A minimum-hőmérséklet 16 és 21 fok között alakulhat, de helyenként ennél hűvösebb is lehet.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett fátyolfelhők és szaharai eredetű por is megjelenhet az égbolton, ami befolyásolhatja a napsütés intenzitását. Több hullámban érkező záporok és zivatarok várhatók, különösen északkeleten és keleten, ahol heves zivatarokhoz nagyobb méretű jégeső és felhőszakadás is társulhat. A csapadék mennyisége helyenként jelentős lehet. A nap második felében északnyugat felől átmenetileg csökkenhet a csapadékhajlam, a szél déliről északnyugatira, nyugatira fordulva megélénkülhet, a Kisalföldön akár meg is erősödhet. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható, az északi, északnyugati tájakon azonban néhány fokkal hűvösebb lehet. Szombathely közelében egy tornádó is észlelhető volt, amely Ausztria felől érkező szupercellából alakult ki, és a meteorológusok várakozásait is felülmúlta. A MetFigyelő Facebook-oldala és Pintér István a ViharVonal nevű oldaltól készített videó is dokumentálja a jelenséget, amelyen remekül látszik, ahogy a levegőben kavarognak a letépett falevelek, kisebb faágak és a földről felkavarodó por.

Kedden továbbra is jellemző lesz az erőteljes gomolyfelhő-képződés, de több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Záporok és helyenként zivatarok kialakulása várható, különösen a Dunától keletre, ahol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél sok helyen megélénkülhet, zivatarok környékén átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 11 és 17, délután 22 és 28 fok között alakul, a melegebb idő délkeleten várható.

Szerdán a változékony időjárás továbbra is megmarad, gomolyfelhők és fátyolfelhők mellett szórványosan várható napsütés. Záporok és néhol zivatarok is előfordulhatnak, az északi, északkeleti szél megélénkülhet, helyenként megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 9 és 15, a maximum 21 és 27 fok között várható, a magasabb értékeket délkeleten mérhetik.

A hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki a térségre. Szombathelyen a Petőfi-telepen a szombat éjszaka lezúdult, nagy mennyiségű eső hatására utcákat öntött el, udvarokba tört be, lakóházakat fenyegetett a víz. A szezon első tornádója bő két héttel ezelőtt ért földet Rákóczifalvánál. A Rába folyó vízgyűjtőjében hat óra alatt egy hónapnyi eső esett, ami miatt a Nemzeti Vízügyi Igazgatóság a riasztási szintet 3-as szintre emelte, és a lakosság segítségét kérte az hatékony védekezésben. Szombathelyen hétfőn a város történetében mért legmagasabb vízszintet is elérheti a víz.