Borult a fülke, berágott a választó

Vasárnap reggel hatkor vette kezdetét a választás, amely során a testületek kötelesek jegyzőkönyvet vezetni a rendkívüli eseményekről és haladéktalanul értesíteniük kell a helyi választási iroda vezetőjét. Különböző helyszíneken több esetet is jelentettek, amelyek közül néhányat sikeresen kezeltek.

Szatymazon egy állampolgár panaszt emelt, mert bár ő érkezett elsőként a szavazóhelyiséghez, a nyitáskor egy másik szavazót jelöltek meg az első szavazóként. A választópolgár ezt nem hagyta annyiban, így az SZSZB jegyzőkönyvet vett fel az ügyben. Nem sokkal később Felsőpakonyon egy szavazópolgár elesett a fülkében, ami felborult, de a helyzetet gyorsan rendezték.

A választás napján különös figyelmet kell fordítani minden olyan eseményre, amely veszélyeztetheti a választás szabadságát, titkosságát vagy lebonyolítását. Ide tartozik például a választópolgárok vagy a bizottság tagjainak rosszulléte, haláleset, bombariadó, tűzeset vagy áramszünet a szavazóhelyiségben, valamint ha bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság tagjait, összeverekednek a választópolgárok, vagy ha ittas vagy kábítószer hatása alatt álló személy akadályozza a szavazást.

A rendkívüli eseményeket súlyosságuk alapján két csoportra lehet osztani. Az egyikbe azok az események tartoznak, amelyeket a szavazatszámláló bizottság elnöke gyorsan orvosolhat, így a szavazás folytatása nem kerül veszélybe.

Azonban vannak olyan súlyos események is, amelyek miatt a szavazás folytatása lehetetlenné válik. Ilyen esetekben, mint például haláleset vagy bombariadó, a szavazást felfüggesztik, az urnákat és iratokat zárolják, és értesítik a helyi választási iroda vezetőjét, valamint bombariadó esetén kiürítik a szavazóhelyiséget és értesítik a rendőrséget.

A választás során több helyen is áramszünet volt, például Szemelyen és Erdőtarcsán, de ezek az események szerencsére nem zavarták meg a választás menetét. Gödön a központilag kinevezett jegyzőkönyvvezető rosszul lett, ezért a helyi választási iroda vezetője új jegyzőkönyvvezetőt állított munkába. Vajtán meghibásodott a bélyegző, míg Szentendrén egy választópolgár ruhája véletlen beleakadt és letépte a 0515527 sorszámú plombát, de az urna nem sérült és nem nyílt ki, az SZSZB a 0515521 számú plombát helyezte fel a sérült helyett.

Budapest III. kerületében egy idős hölgy elvesztette az egyensúlyát, és arca, valamint szája is megsérült. A nőhöz mentőt hívtak, és a megvizsgálást követően a Honvéd kórházba szállították.