Ursula von der Leyen továbbra is az Európai Bizottság élén

Ursula von der Leyen bejelentette győzelmét az Európai Parlamenti választásokon, és kijelentette, hogy az Európai Néppárt (EPP) a legnagyobb csoport az Európai Parlamentben. Az EPP Manfred Weber szerint a választások győztesének joga van kinevezni a Bizottság elnökét. Von der Leyen hangsúlyozta az EPP szerepét az elmúlt öt év stabilitásának biztosításában, és úgy látja, az EPP erődítmény a szélsőséges politikai erőkkel szemben.

Az előzetes becslések szerint az EPP 181 helyet szerezhet az új Európai Parlamentben, ezzel megőrizve pozícióját mint a legnagyobb csoport. Von der Leyen kiemelte az EPP fontosságát abban, hogy nélkülük ne alakulhasson ki többség az Európai Parlamentben. Manfred Weber, az EPP vezetője, győzelmet hirdetett a párt számára és folyamatos együttműködésre szólította fel a koalíciós partnereket. Weber arra kérte Olaf Scholzot és Emmanuel Macront, hogy támogassák Ursula von der Leyen második elnöki mandátumát az Európai Bizottság élén.

Weber kiemelte az EPP stabilizáló szerepét Európában és beszélt a Franciaországban és Németországban emelkedő szélsőjobboldali mozgalmakról. Emellett megemlítette a folyamatban lévő tárgyalásokat a magyar EP-képviselő, Péter Magyarral. Weber a választások éjszakáján tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az Unióban számos párt érdeklődik az EPP-hez való egyéni csatlakozás iránt, mivel ez előnyös a középjobboldal számára. Külön kiemelte a magyar Péter vezette pártot, dicsérve azok korrupció elleni erőfeszítéseit és az ellenzéki hangot Magyarországon. Weber kijelentette: "Ajánlatunk nyitva áll a magyar Péter mozgalma számára a következő napokban.".