Ukrán támadás egy orosz Su-57-es vadászgép ellen

Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) állítása szerint először sikerült eltalálniuk egy orosz Su-57-es vadászgépet egy bázison Oroszországban, 589 kilométerre az ukrán-orosz frontvonalától. A műholdképek az előtte és utána állapotot mutatják, ahol a gép érintetlen volt június 7-én, és megrongálódott június 8-án.

Az Ahtubinszki repülőtéren, az Asztraháni régióban állomásozó vadászgép pusztításáról készült képek egy robbanás utáni állapotot tükröznek. Az ukrán erők korlátozott jóváhagyást kaptak az amerikai fegyverek orosz célpontok elleni használatára, ami lehetővé teszi számukra, hogy orosz katonai bázisokat, repülőgépeket vagy csapatsűrűségeket támadjanak az orosz területen. Ez a döntés jelentős változást jelent a nyugati szövetségesek konfliktusban betöltött álláspontjában.

Egy merész lépésben az ukrán erők dróntámadást hajtottak végre egy orosz katonai konvoj ellen, körülbelül 3 kilométerre az orosz területen belül. A támadás következtében a konvoj védtelenné vált és nem tudott elmenekülni a csapások elől.

Konstantin Sivkov orosz biztonsági szakértő szerint, ha Oroszország háborúba kerül a NATO-val, akkor Lengyelország lenne az elsődleges célpontja egy orosz nukleáris támadásnak. Hangsúlyozta Oroszország nukleáris képességeinek komolyságát és azt a pusztító hatást, amit néhány tucat rakéta okozhatna a lengyel népességen és kultúrán.

Az Su-57 egy új generációs vadászgép, melynek gyártása 2022-ben kezdődött.