Ukrajna megkapja a világ egyik legjobb vadászgépét és közelebb kerül a NATO-hoz

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy Franciaország eleget tesz Ukrajna kérésének és átad néhány Mirage 2000-es vadászbombázót Kijevnek. A Dassault által fejlesztett Mirage 2000-esek a NATO egyik legjobb negyedik generációs vadászbombázói közé tartoznak, amelyeket az ukrán pilóták valószínűleg nagy örömmel fogadnak majd.

A Mirage 2000-esek a hidegháború legendás fegyverei közé tartoznak, és 1984 nyarán álltak szolgálatba, a korábbi Mirage III-asokat és Mirage F1-eket váltva. A gépek fejlesztése a nyugati hatalmak számára a '70-es években kezdődött, amikor is a bonyolult csúcstechnológiával való kísérletezés korát élte. A franciák egy angol-francia változtatható geometriájú repülőgép projektjéből való kiválásuk után kezdték el saját gépük fejlesztését.

A Mirage 2000-esek kifejlesztését az amerikai F-16-osok piaci sikere is ösztönözte, amelyek olcsóbbak voltak és több európai ország is vásárolt belőlük. Ez arra ösztönözte Párizst, hogy egy olcsón előállítható fegyvert tervezzen. Habár a Mirage 2000 nem vált az F-16 igazi riválisává a piacon, teljesítményben gyakran felülmúlta azt.

A Mirage 2000-esek és az F-16-osok mindkét gép aránylag olcsónak számítanak, de a Mirage ára néhány millió dollárral magasabb. Alacsony magasságokban az F-16 jobban manőverezik és több fegyvert tud szállítani, míg a Mirage 2000-esek gyorsabbak és jobban emelkednek, így közepes és nagy magasságokban hatékonyabbak. A Mirage 2000-esek szovjet/orosz "ellenfele" a MiG-29-es, amely csak hajszálnyival jobb repülési jellemzőkkel rendelkezik, de kisebb hatótávolsággal.

Ukrajnában valószínűleg ritkán kerül majd sor légiharcra, mivel Kijev óvni fogja a nyugati gépeket. A két géptípus különböző feladatköröket fog ellátni, különböző magasságokban nyújtva a legjobb teljesítményt. Nagy magasságban a Mirage 2000-esek gyorsabbak és kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, de könnyebben észlelhetők a modern légvédelem számára, míg alacsony magasságban a vadászbombázók rejtve maradnak a radarok elől.

Jelenleg még nem ismert, hogy pontosan hány Mirage 2000-es gép érkezik majd Ukrajnába, de a legmodernebb, 2000-5-ös variánst kapják meg. A pilóták képzése nyáron kezdődik és decemberben fejeződik be, így az első gépek várhatóan csak jövőre érkeznek meg.

Ezen felül, a NATO azt tervezi, hogy egy új pozíciót hoznak létre a szervezeten belül, ez pedig az állandó követ lesz majd Kijevben. A tervet várhatóan a júliusi NATO-csúcstalálkozón fogják majd bejelenteni, amely lépéssel a nyugati védelmi szervezet hasonló szerepet vehet fel Ukrajnában, mint amilyet képviselt korábban az afganisztáni háború során. A tisztségviselő feladata az lenne, hogy koordinálja az országba érkező nyugati fegyveres segélyeket, és egyben üzenetet is küldene Moszkvának: a NATO elkötelezett a kelet-európai ország támogatása mellett.

A franciák terve az, hogy egy kis létszámú kontingenst küldenének Kijevbe, ahol főleg kiképzési feladatokat látnának el, a harcokban közvetlenül nem vennének részt. Ez a lépés megosztotta a NATO tagországait, és sokan óva intenek a nyugati katonák érkezésétől, mivel Moszkva legitim támadási célpontnak nevezte az érkező nyugatiakat.