Török Gábor elemzése az EP-választásról és a rákospalotai incidensről

Török Gábor politológus Facebook-oldalán közzétett elemzésében kifejtette, milyen eredményeket tekinthetnek sikernek vagy kudarcnak a magyar pártok az európai parlamenti választáson.

Török Gábor szerint a Fidesz számára a 48 százalék elérése jelentheti a sikert, míg 45 százalék alatti eredmény kudarcnak számíthat, még ha a párt meg is nyeri a választást. A Tisza Párt esetében, amely egy viszonylag új politikai formáció, a 25 százalék feletti eredményt tekinthetik sikernek, míg 20 százalék alatti teljesítmény csalódást okozhat a támogatóknak. A Demokratikus Koalíció (DK) által vezetett hárompárti lista számára a 15 százalék feletti eredmény már örömteli lehet, azonban 10 százalék alatti eredmény csalódást jelenthet. A Mi Hazánk és a Momentum pártoknak az 5 százalékos küszöb elérése a tét, sikeresnek pedig a Mi Hazánk 10 százalék feletti, míg a Momentum 7-8 százalék feletti eredményt értékelhet.

A politikai feszültség nem csak az EP-választások kapcsán érzékelhető, hanem a helyi szintű politikai küzdelmek során is. Rákospalotán, a 15. kerületben egy választás előtti incidens során Palocsai Béla független polgármesterjelölt egy vascsővel támadt Matlák Gáborra, a kerület DK-s alpolgármesterére és embereire, akik éppen Palocsai plakátjait fújták le egy festékszóróval. A konfliktus során mindkét fél a rendőrséget hívta a helyszínre, és köztéri kamerafelvételek is készültek az eseményekről. Palocsai, aki korábban a kerületi Momentum-elnök volt, a Tisza Párt jelöltjének tűnt fel a plakátjain, amiért a Fővárosi Választási Bizottság már korábban elmarasztalta. A történtek után mindkét fél bűncselekménnyel vádolja a másikat, és feljelentéseket terveznek. Palocsai Béla sajnálja az esetet és emberként szégyelli a történteket, míg Matlák Gábor sérüléseinek mértékétől függően tervezi a feljelentést.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság és rongálás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az incidens kapcsán. A rendelkezésre álló adatok szerint 2024. június 8-án éjszaka Matlák Gábor több választási plakátot festékszóró sprayvel rongált meg, mire Palocsai Béla vascsővel ütötte ki kezéből a festékszórót. A megütött Matlák Gábort a mentők további vizsgálatok céljából kórházba vitték, az elsődleges adatok szerint könnyű sérüléssel. A rendőrök helyszíni szemlét és adatgyűjtést folytattak, a vascsövet lefoglalták. A körülmények tisztázása a büntetőeljárás feladata. A rendőrség tájékoztatása szerint gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Palocsai Bélát és a rendőrséget is, amit valahonnan választ kapunk frissítjük cikkünket.