Tordai Bence kilépett a Párbeszédből

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője bejelentette, hogy kilép a pártból, és a jövőben mint Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselője és a Budai Zöld közösség tagjaként kíván politizálni.

Tordai a Facebookon közölte döntését, amelyet az urnazárás után, de még az eredmények ismerete előtt tett közzé. Kiemelte, hogy nem akart ártani Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki önkormányzati jelöltek kampányának, sőt, sokat dolgozott azok sikerén. Az elhatározását a Párbeszéd testületeinek márciusi döntése váltotta ki, mely szerint a párt a 2024-es Európai Parlamenti és a 2026-os országgyűlési választáson is a Demokratikus Koalíció (DK) listáján indul. Tordai szerint ez a lépés önfeladásnak tekinthető, és súlyosan roncsolja a Párbeszéd önazonosságát és hitelességét.

A képviselő úgy véli, hogy a Párbeszéd márciusi döntései nem szolgálják sem a rendszerváltás, sem a zöld-baloldali értékvilág hatékony megjelenítését, és ha egy párt saját küldetése ellenében politizál, az elveszíti létjogosultságát. Tordai hangsúlyozta, hogy az EP-kampányban nem tudott együtt menni a Párbeszéddel, és a DK-val, valamint az MSZP-vel kötött megegyezést nem tartja összefogásnak, hanem feladásnak. Hozzátette, hogy a közös lista mellett nem tudott voksolni, és bár szomorúan veszi tudomásul a párt ígéretes történetének végét, nem haragot, csupán bánatot érez. Tordai kiemelte, hogy elkötelezett marad a zöld ügyek képviselete és választókerületének érdekeinek védelme mellett, mint független képviselő.

Tordai Bence szerint a Párbeszéd intellektuálisan elfáradt, és a párt kommunikációjában az üres ellenzéki frázisok, valamint az "O1G-kommunikáció" térnyerése is a problémák jele volt. A politikus úgy látja, hogy a Párbeszéd morálisan is megkopott a sok rossz politikai kompromisszum és a politikai bátorság hiánya miatt. Tordai hangsúlyozta, hogy a Párbeszéd szervezeti és működési kultúrája sem méltó egy zöld párthoz, és nem alkalmas egy országos pártszervezet eredményes működtetéséhez. A politikus szerint a párt egyre inkább alkalmatlanná vált a zöld ügy szolgálatára, ezért döntött úgy, hogy otthagyja eddigi politikai otthonát.

Tordai Bence továbbra is elvbarátként tekint mindenkire, aki a zöld jövőt szolgálja, és bajtársként, szövetségesként néz mindazokra, akik a kormány- és rendszerváltás ügyének szentelik az energiáikat. A politikus hangsúlyozta, hogy a jövőben nem egy pártot, hanem a zöld ügyet és a választókerületemben élő budai polgárokat szeretné képviselni.

A Párbeszéd szóvivője, Barabás Richárd kifejezte sajnálatát Tordai döntése miatt, és hangsúlyozta, hogy a párt továbbra is küzd az elnyomó rezsim ellen, és bár Tordai másképp látja a helyzetet, biztos benne, hogy a jövőben is együtt fognak dolgozni a rendszer leváltásán és egy zöldebb, szolidárisabb Magyarország megteremtésén.