Timothy Garton Ash: Orbán Viktor ebbe az irányba vezeti Magyarországot

Timothy Garton Ash, az oxfordi egyetem történészprofesszora a The Kyiv Independentnek adott interjújában beszélt többek között az ukrajnai háborúról, Vlagyimir Putyinról és Orbán Viktor magyar miniszterelnökről is.

A The Kyiv Independent oldalán megjelent interjúban Garton Ash kifejtette, hogy nem szereti a demokráciától való visszalépés kifejezést, mert az egy lineáris fejlődést sugall, holott Orbán Viktor egy más irányba vezeti Magyarországot. A történész szerint Magyarország egy hibrid rezsim felé halad, amely már nem tekinthető igazi demokráciának, hanem egy választási önkényuralmi rendszernek, amely a Nyugat, Kína, Oroszország és más nagyhatalmak közötti hintapolitikát folytat, miközben az EU teljes jogú tagállama marad.

Garton Ash hozzátette, hogy hasonló irányt vett Szerbia, Törökország, India és több más ország is, és hangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet el kell fogadni és kezelni kell, de nem szabad elfogadni, hogy ez az EU egyik teljes jogú tagállamán belül lehetséges.

Az interjúban a történészprofesszor kijelentette, hogy Európa érdeke, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút. Véleménye szerint a nyugati vezetőknek fel kellett volna hagyniuk a békeidős gondolkodásmóddal és határozottan kellett volna fellépniük az agresszió megállítása érdekében. Garton Ash szerint sokan későn vették észre az invázió előtti figyelmeztető jeleket, és Európa, valamint a világ többi része még mindig nem fogta fel, hogy érdekükben áll Ukrajna győzelme.

A történész kiemelte, hogy egy ukrajnai győzelem esetén olyan helyzetnek kell kialakulnia, amelyben az ukránok többsége győzelemként értékeli a kimenetelt, míg az oroszok és a világ többi része vereségként látja. Figyelmeztetett arra is, hogy egy kutatás szerint több nem-európai nagyhatalom elhiszi az orosz narratívát, miszerint Oroszország nem Ukrajnával, hanem a Nyugattal vív háborút.

Garton Ash szerint, ha a Nyugat csak annyit ér el, hogy Ukrajna talpon marad, az vereségként lesz értelmezhető. Dicsérte Kaja Kallas, Petr Pavel, Mette Frederiksen és a brit kormányfők politikáját, de megjegyezte, hogy több fontos központ, mint Berlin vagy Washington, fél az eszkalációtól.

A professzor szerint Putyin nem fogja közvetlenül megtámadni Észtországot, de Moldovát jelentősen fenyegetné, és ha győzne Ukrajnában, az Hszi Csin-pinget is bátoríthatná Tajvan megtámadására. Garton Ash úgy véli, hogy a tartós béke Oroszország és Ukrajna között legfeljebb annyit jelenthet, hogy Ukrajnának nem kell újabb orosz agresszióval szembenéznie a közeljövőben.

Az oxfordi történész szerint Európa a 2000-es évek elején hübriszben élt, és ez hozzájárult az orosz invázióhoz. A 2014-es eseményeket fordulópontnak tartja, amikor a Nyugat nem reagált kellően határozottan. Az ukrán nemzetállam létrejöttét egy több mint százéves folyamatnak tekinti, amelynek legfontosabb mérföldkövei 1991, a 2004-es és 2014-es forradalmak, valamint a 2022-es invázió.

Garton Ash szerint a jelenlegi időszak egy új történelmi korszak kezdetét jelenti, és hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak és Európának tisztán kell látnia, hogy saját érdekükben áll Ukrajna győzelme, és el kell gondolkodniuk azon, hogyan segíthetnek ebben. Az oxfordi történészprofesszor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormányfő által képviselt irány az EU egyik teljes jogú tagállamán belül mehet végbe, ami rendkívül aggasztó.