Árvíz sújtja Szombathelyet és környékét

Vas megyében, különösen Szombathelyen jelentős károkat okozott a hétvégi heves esőzés, amelynek következtében utcák és udvarok kerültek víz alá. A helyzetet súlyosbítja, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap késő délután ismét várhatók zivatarok az északnyugati területeken, és hétfőn az ország több részén is záporokra és zivatarokra kell számítani, különösen az északkeleti és keleti területeken, ahol heves esőzések és jégeső is előfordulhatnak. A Kisalföldön a szél is megerősödhet, viharok közelében viharos széllökések várhatók. A hőmérsékletek 27-33 Celsius-fok között alakulnak, északon és északnyugaton kissé hűvösebb időre lehet számítani.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap délutáni tájékoztatása szerint a szombat éjszakai intenzív esőzés következtében áradások kezdődtek a megyében. Szombathelyen, a Petőfi-telepen az utcák és udvarok víz alá kerültek, és több lakóházat is fenyeget a víz. A katasztrófavédelem megelőző védekezést folytat, szivattyúk segítségével próbálják megakadályozni a további károkat, a felgyülemlett belvizet a Galy-árokba vezetik el.

A helyzetet nehezíti, hogy a Rába folyón is áradás kezdődött, amelynek hatására a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szentgotthárdon, míg Körmenden elsőfokú készültség van érvényben. Körmendnél a valaha mért legmagasabb vízállás megközelítése sem zárható ki, ezért a védekezéshez újabb csaknem 50 vízügyes szakember segítségére lesz szükség az ország egész területéről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint a késő délutáni órákban az északnyugati területeken újabb heves zivatarokra, felhőszakadásokra kell számítani, amelyeket viharos széllökések és jégeső is kísérhet.

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a Rába és a Pinka folyók áradása miatt a 8708-as út Pinkamindszent és az államhatár közötti szakasza nem járható.

A következő napokban is marad az esős időjárás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint az apadást a német és az osztrák vízgyűjtőkre érkezett újabb csapadék lassítja, és a Dunán tartósan magas vízállásokat okoz. Budapesten szombat délután az előre jelzett tartományban, 648 centiméteren tetőzött a Duna, vasárnap reggelre pedig már 7 centimétert apadt. A legfrissebb előrejelzés szerint a következő napokban is marad az esős időjárás. A Dunán és gyakorlatilag minden mellékfolyójának vízgyűjtőjén területi átlagban jellemzően napi 10-25 milliméternyi csapadékra lehet számítani, és a csapadékos időjárás a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin is jellemző lesz a következő napokban, helyenként 30 vagy akár 40 milliméternyit is meghaladó napi területi átlagértékekkel.

Az újabb csapadék következtében egyes bajorországi és ausztriai folyók már újra áradnak, ami a Duna hazai szakaszán jelenleg levonuló árhullám tetőzési szintjeit már nem, az apadás ütemét azonban jelentős mértékben befolyásolja, és várhatóan újra kisebb vízszintemelkedéseket okoz.

Magyarországon már több mint 1200 kilométeren van árvízi védekezés. A Murán és a Dráván várható kisebb árhullámok miatt újra az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban, a Tarnán Tarnaörsnél valószínűleg újra a legmagasabb, tehát a harmadfok szintje fölé emelkedik a vízállás, a Zagyván és a Sajón pedig az első fokot megközelítő, illetve afeletti vízállásokra van kilátás.