Szlovákiai EP-választások: Az ellenzék előretörése

Szlovákiában a hétvégén lezajlott Európai Parlamenti választásokon a kiszivárgott információk alapján a liberálisok kerültek ki győztesen, megelőzve ezzel Robert Fico miniszterelnök pártját.

A választások hivatalos eredményeit még nem tették közzé, de a Dennik N portál és az Új Szó által nyilvánosságra hozott nem hivatalos adatok szerint a Progresszív Szlovákia (PS) 27,8 százalékos eredménnyel hat képviselői helyet szerezhet a szlovák kontingensből. A PS-t Ódor Lajos, a volt miniszterelnök vezeti. A Smer, amelyet a jelenlegi kormányfő, Robert Fico irányít, 24,8 százalékkal öt helyet kapott, így a második helyen végeztek.

A váratlan fordulatként értékelhető, hogy a parlamenten kívüli szélsőjobboldali Köztársaság a harmadik helyre került Milan Uhrík vezetésével, és 12,5 százalékos eredménnyel két mandátumot szerezhet. A többi képviselői helyet a kormánykoalícióban részt vevő Hlas és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) kapja meg, utóbbi a bejutási küszöbön billegve ért el sikerrel.

A választások egyik jelentős vesztese a 3,9 százalékos eredményt elérő Magyar Szövetség, amely nem szerzett képviselői helyet, így a felvidéki magyarokat az Európai Parlamentben ezúttal sem képviseli senki, akárcsak az előző ciklusban.

Az uniós jogszabályok értelmében az európai parlamenti választás eredményét hivatalosan csak azután lehet nyilvánosságra hozni, ha az utolsó tagállamban is bezártak a szavazóhelyiségek, és idén több országban (például Magyarországon is) vasárnap rendezték a választást. A sajtóba azonban már vasárnap délelőtt kiszivárogtak a szlovákiai adatok.

Az utóbbi hetekben közzétett közvélemény-kutatások alapján számítani lehetett arra, hogy a győztes a PS és a Smer közül kerül ki. Szinte az összes felmérés azt mutatta, hogy ez a két párt lényegesen magasabb támogatottságot szerez, mint az összes többi, és ezt az eredmények is igazolták: a második helyen végző Smer közel kétszer annyi karikát tudhat magáénak, mint a harmadik helyen befutó Republika.