Újpest új vezetője Trippon Norbert, Zuglóban a momentumos Rózsa András győzött

A 2024-es önkormányzati választásokon több kerületben is új polgármestert választottak, és Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást.

Budapest V. kerületében a FIDESZ-KDNP jelöltje, Szentgyörgyvölgyi Péter 54.21%-os eredménnyel győzedelmeskedett, míg az ellenzéki összefogás jelöltje, Juhász Péter 41.65%-ot ért el. A független jelöltek közül Mázló Imre 2.32%-ot, míg a MIÉNK A BELVÁROS Egyesület képviselője, Schmuck Andor 1.82%-ot kapott.

A Belvárosban a képviselőtestület összetételében is a FIDESZ-KDNP dominál, 7 képviselővel, míg az ellenzéki szövetség 4 képviselőt tudhat magáénak. Az ellenzéki oldalon az előválasztási folyamat során több jelölt is megmérette magát, végül Juhász Péter képviselhette az ellenzéki összefogást a választáson.

A XIV. kerületben, Zuglóban a momentumos Rózsa András lett a polgármester 36.51%-os eredménnyel, míg a FIDESZ-KDNP jelöltje, Borbély Ádám 32.18%-ot ért el. A korábbi polgármester, Horváth Csaba 21.46%-kal a harmadik helyen végzett. A képviselőtestületben a FIDESZ-KDNP 6 képviselővel rendelkezik, míg a többi helyet különböző ellenzéki és független jelöltek osztották meg, köztük a Momentum-MMN-MARÉG-Szikra Mozgalom 3 képviselővel, a DK-Momentum-Párbeszéd-ZÖLDEK 5 képviselővel, az MKKP 2 képviselővel, az Összefogás Zuglóért 1 képviselővel, míg függetlenek nem jutottak be.

Újpest, a IV. kerület új polgármestere Trippon Norbert lett, aki a DK-Momentum-Jobbik-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK színeiben indult és 46.66%-ot szerzett. A FIDESZ-ÚE-KDNP jelöltje, Wintermantel Zsolt 35.25%-ot kapott, míg az MKKP-s Nagy Dávid 11.8%-ot ért el. A képviselőtestületben az ellenzéki szövetség 12 képviselővel rendelkezik, a FIDESZ-ÚE 5-tel, az MKKP 2-vel, míg a Mi Hazánk 1 képviselőt tudhat magáénak.

A XV. kerületben Németh Angéla, a DK által támogatott független jelölt győzött 47.49%-kal, megelőzve a FIDESZ-KDNP jelöltjét, Lehoczki Ádámot, aki 37.39%-ot ért el. A képviselőtestületben a DK-Momentum-Jobbik-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK szövetség 12 képviselővel rendelkezik, míg a FIDESZ-KDNP 4 képviselőt tudhat magáénak, és a Mi Hazánk is bejutott 1 képviselővel.

A III. kerületben ismét Kiss László, a DK-Momentum-Jobbik-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK jelöltje maradhat polgármester 47.08%-os eredménnyel, Bús Balázs, a FIDESZ-KDNP jelöltje pedig 38.54%-ot kapott. A képviselőtestületben a fent említett szövetség 16 képviselővel rendelkezik, a FIDESZ-KDNP 3-mal, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2 képviselőt, a Mi Hazánk pedig 1 képviselőt küldhet a testületbe.

A XIX. kerületben, Kispesten Gajda Péter, a DK-Momentum-LMP-Zöldek-Párbeszéd-ZÖLDEK-MSZP jelöltje marad a polgármester, 56.75%-os eredménnyel győzött. A FIDESZ-KDNP jelöltje, Dódity Gabriella 35.3%-ot ért el, míg a Mi Hazánk jelöltje, Egyed András 7.95%-ot kapott. A képviselőtestületben a DK-Momentum-LMP-Zöldek-Párbeszéd-ZÖLDEK-MSZP szövetség 12 képviselővel rendelkezik, a FIDESZ-KDNP 4 képviselőt tudhat magáénak, az MKKP 1 képviselőt küldhet a testületbe, független képviselők pedig nem jutottak be. Gajda Péter 2019-es botrányai ellenére is megőrizte pozícióját, ami azt mutatja, hogy a választók ismét bizalmat szavaztak neki.

A XII. kerületben a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje, Kovács Gergely 53.64%-os eredménnyel győzött, míg a FIDESZ-KDNP jelöltje, Fonti Krisztina 39.74%-ot ért el. A képviselőtestületben a Kutyapárt 9 képviselővel rendelkezik, a FIDESZ-KDNP 4-gyel, a Momentum 2-vel, míg a DK-MSZP-Magyar Liberális Párt és a Hegyvidék jövőjéért Egyesület 1-1 képviselőt tudhat magáénak.

A XXI. kerületben a Fideszből kiebrudalt Borbély Lénárd csapata aratott teljes győzelmet. Borbély Lénárd 67.38%-os eredménnyel lett polgármester, megelőzve az MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd-ZÖLDEK jelöltjét, Dr. Dukán András Ferencet, aki 19.2%-ot kapott, és a FIDESZ-KDNP jelöltjét, Dudás Zoltánt, aki 10.24%-ot ért el. A képviselőtestületben Borbély Lénárd csapata 12 képviselővel rendelkezik, a FIDESZ-KDNP 2-vel, az MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd-ZÖLDEK szövetség 2-vel, míg az MKKP 1 képviselőt tudhat magáénak.

A I. kerületben a FIDESZ-KDNP jelöltje, Böröcz László 45.24%-os eredménnyel győzött, míg a Várunk Egyesület-DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK-Momentum-MMN jelöltje, Váradiné Naszályi Márta 41.31%-ot ért el. A képviselőtestületben a FIDESZ-KDNP 7 képviselővel rendelkezik, a Várunk Egyesület-DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK-Momentum-MMN 3 képviselővel, míg az MKKP 1 képviselőt küldhet a testületbe. A kerületet 2019-ben nagy meglepetésre az ellenzék hozta el, de Váradiné Naszályi Márta polgármesternek nem volt könnyű dolga a következő években. 2022-ben az időközi önkormányzati választáson már a fideszes jelölt nyert, és két jobbikos képviselő kiugrásával elvesztette többségét a képviselő-testületben is, ami folyamatos támadásokat eredményezett ellene, még fegyelmi eljárás is indult ellene.

A főpolgármester-választáson Karácsony Gergely, a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum jelöltje nyerte meg a posztot. A választás előtt a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirály Alexandra visszalépett és támogatását Vitézy Dávidnak, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért jelöltjének ajánlotta fel. Karácsony Gergelyt először 2019-ben választották a budapestiek főpolgármesternek, és öt évvel ezelőtt öt ellenzéki párt közös jelöltjeként győzött. Az újraválasztott főpolgármester kampányának központi eleme az volt, hogy a budapesti polgárok átlagéletkora öt évvel növekedjen, és többek között a hajléktalanság enyhítésére, a troli- és villamoshálózat fejlesztésére, valamint a forgalomcsillapított területek növelésére is terveket fogalmazott meg. Vitézy Dávid a szoros eredmény és a sok érvénytelen szavazat miatt újraszámolást sürgetett.

A Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz és a Tisza egyaránt 10-10 mandátumot szerzett, ami egyenlő arányú képviseletet jelent számukra. A DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK szövetség 7 helyet kapott, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP – Zöldek egyaránt 3-3 képviselőt küldhetnek a testületbe.

Solymárban, ahol a várost 2006 óta vezető fideszes polgármester, Szente Kálmán 39,17%-os eredménnyel veszített, a helyi TESO Egyesület színeiben induló Zlinszky Péter 55,41%-os aránnyal nyert. A TESO Egyesület a képviselő-testületben is többséget szerzett, a nyolc egyéni körzetből hatban is az egyesület képviselőjelöltjei nyertek, és még a kompenzációs listáról is delegálhatnak egy tagot, így az új polgármester kényelmes, 7:4-es többségben kezdheti meg majd októberben ötéves ciklusát.

Mosonmagyaróváron az ellenzéki polgármesternek, a független Szabó Miklósnak (MPKE-Momentum-MSZP-MMN-LMP-Zöldek) nehéz dolga lesz a képviselőtestületben, hiszen bár 51,50%-os eredménnyel győzött, a képviselő-testület összetétele a következőképpen alakult: 7 független, 7 fideszes, 1 mi hazánkos mandátum. Az európai parlamenti listákra leadott szavazatok alapján a Fidesz fölényesen tarolt 41,24 százalékos eredménnyel, míg a Tisza Párt 33,63 százalékkal másodikként végzett.