Szélsőjobboldali előretörés az osztrák választáson

Az osztrák közszolgálati média, az ORF jelentése szerint a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetheti a választási eredményeket 27 százalékos szavazati aránnyal, ami hat mandátumot jelenthet számukra az Európai Parlamentben.

Az előrejelzések alapján az FPÖ jelentős előrelépést tett az előző választáshoz képest, 10 százalékponttal növelve szavazati arányát, így a 2019-es eredményükhöz képest a képviselőik számát is megduplázhatták. A kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) 23,5 százalékkal a második helyen állhat, míg a szociáldemokraták (SPÖ) szorosan követik őket 23 százalékkal.

A néppárt mandátumszáma csökkenhetett ötről háromra, míg a zöldek is veszíthettek egy képviselőt az Európai Parlamentben. A liberális NEOS párt viszont növelhette helyeinek számát, idén két mandátumot szerezve a korábbi egy helyett. A szociáldemokraták öt mandátummal számolhatnak, mint az osztrák delegáció része.

Az Európai Parlament első mandátumbecslése szerint az Európai Néppárt (EPP) 189, a Szociáldemokraták (S&D) 135, a liberálisok (Renew Europe) 80, a zöldek (Green EFA) 52, A Baloldal 36, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 72, míg az Identitás és Demokrácia (ID) 58, a függetlenek és a pártnélküliek pedig 98 mandátumot szerezhetnek. Az EPP és a S&D együtt 324 helyet szerezhet, ehhez jöhet még hozzá a liberálisok 80 és a zöldek 52 helye, ami kényelmes többséget jelent a 720 fős testületben.

Az előrejelzés hibahatára 2,5 százalék, és az ORF hangsúlyozza, hogy a felmérés nem a szavazókörökből származó adatokon alapul, hanem körülbelül 3600 személy megkérdezésével készült június 3. és 8. között, ami kevésbé tekinthető pontosnak. Az Európai Parlamentre vonatkozó előrejelzés a Verian a rendelkezésre álló választási eredmények, becslések vagy a tagállamokban a szavazás befejezése után közzétett közvélemény-kutatási adatok összesítésével állapít meg, és a leköszönő Európai Parlament struktúráján alapul.

A Politico által közzétett mandátumbecslés szerint az Európai Parlament összetétele jobbra tolódhat, bár a nagy jobboldali fordulat elmaradni látszik. A legtöbb mandátumot a liberális frakció veszítheti el 2019-hez képest: 22-szal lehetnek kevesebben, ami nem független Emmanuel Macron francia elnök pártjának rossz szereplésétől. A Zöldek 19, a szociáldemokraták 4, a Baloldal egy helyet veszíthetett, míg a frakciók közül a legnagyobb növekedést az EPP érheti el 13 hellyel, aztán az ID 9, illetve az ECR három mandátummal.

A nagy meglepetést okozó francia EP-választási eredmény, Emmanuel Macron pártjának veresége, és az emiatt feloszlatott Nemzetgyűlés a devizapiacokon is kezd hullámokat vetni: a vasárnap éjjeli kereskedésben megbillent az euró. Az euró 0,2-0,3%-os gyengülést mutatott a péntek éjjeli záróértékhez képest a vasárnap éjjeli, Ázsiából irányított elektronikus kereskedésben a dollárral szemben.