Rongyosra ázva mehetünk szavazni: felhőszakadás és viharos szél fokozza a nagy nap hangulatát

Vasárnap délelőttig szórványosan valószínű zivatar, többnyire Magyarország keleti, északkeleti harmadában, melyet felhőszakadás, viharos szél kísérhet. Délelőttre az északkeleti, keleti tájakon is megszűnik a csapadék, majd a délután során az északnyugati tájakra újból záporok, akár heves zivatarok érkezhetnek. Az Időkép előrejelzése szerint több tájegységünkön is kialakulhat futó zápor, zivatar, néhol akár hevesebb vihar is előfordulhat felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. A HungaroMet szerint napközben elsősorban keleten, délutántól egyre inkább északnyugaton, nyugaton alakulhatnak ki zivatarok, ezekhez néhol viharos széllökés, jégeső, felhőszakadás is társulhat.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet a heves zivatarok veszélye miatt. Az érintett területeken jégeső eshet, károkozó, erős szél fújhat, és felhőszakadás sem kizárt. Késő délután az északnyugati területeken növekszik a zivatarhajlam, és a határon túlról akár heves zivatarok is besodródhatnak viharos (~60-90 km/órás) széllökéssel, jégesővel (~1-4 centi jégátmérő) és felhőszakadással (>20-40 mm, lokálisan ennél több is) társulva.

Az Időkép szerint késő délutántól nyugat felől erős viharok jöhetnek, amelyek könnyen szupercellákká fejlődhetnek, és nagyobb méretű, akár 3-4 centiméteres jég, 90 km/óránál erősebb széllökések és felhőszakadás kísérhetik. Győr-Moson-Sopron vármegyében narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Délután a déli és a délkeleti országrészben, valamint az Alföld középső tájain nem számíthatunk csapadékra. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a változó irányú szél. Kora estétől, estétől előbb északnyugaton, majd késő este északon, északkeleten, az éjféli óráktól az Észak-Alföldön egyre valószínűbb a zivatarok rendszerbe képződése. Az ország északkeleti felében egy-egy heves zivatarra is van esély.

Hétfőn napközben pedig újabb viharok jönnek, egy adott pontban több hullámban is érkezhetnek zivatarok, főként keleten, északkeleten van a legnagyobb esély heves viharokra. Megkezdődik a lehűlés: Délután északnyugaton már nem lesz melegebb 23-24 foknál, keleten, délkeleten még elérhetjük a 33-34 fokot. Hétfő estére a zivatarok fokozatosan veszítenek erejükből, miközben kelet, északkelet felé távoznak.

Kedden inkább már csak keleten, északkeleten fordulhatnak elő zivatarok, de heves kísérőjelenségektől nem kell tartani. Ekkor már sehol sem érjük el a 30 fokot, délután 21-28 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Reggel 13 és 20, napközben 26 és 34 fok között alakul a hőmérséklet, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb maximumokat. Késő estére 20 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Vasárnap és hétfőn a déli, délkeleti megyékben a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, majd mérséklődik a hőség.