Simonka György a pusztaottlakai polgármesteri székben

Simonka György, a korábbi Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő, aki ellen korrupciós vádak is felmerültek, megnyerte a pusztaottlakai polgármester-választást.

Simonka György, aki függetlenként indult az Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom tagjaként, a szavazatok 69,05 százalékát szerezte meg, ezzel maga mögé utasítva két független kihívóját, Szabó Miklóst és Kocsis Violetta-t, akik rendre 16,07, illetve 14,88 százalékot kaptak.

Simonka korábban, 2006 és 2014 között már töltötte a polgármesteri tisztséget a faluban, azonban 2019-ben a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt ellene és társai ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények miatt, amelyekkel összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak volna. Simonka az eljárás során ártatlannak vallotta magát, és politikai indíttatású koholt vádaknak nevezte az ellene felhozott vádpontokat.

A választási kampány során Simonka egy Facebook-bejegyzésben jelentette be indulását, amelyben kritizálta a falu jelenlegi állapotát, és elhanyagoltságát emelte ki, annak ellenére, hogy támogatásokat kapott. Azt állította, hogy az alig 300 fős településen ellaposodott az élet, és a falu „gazdátlanul sodródik”.

A választások részletes eredményeiről és a folyamatról percről percre közvetítésünkben számoltunk be.