Szlovákiai és magyarországi választások: rendkívüli események és szavazólapok

Szlovákiában a szombati európai parlamenti választás vasárnap hajnali 1 órakor ért véget egy rendkívüli esemény miatt, míg Magyarországon a választópolgárok több szavazólapot is a kezükbe kaphatnak az összetett választási rendszerben.

Szlovákiában a voksolást Tótmegyer (Palárikovo) szavazóhelyiségeiben átmenetileg felfüggesztették, miután fehér port találtak a teremben, ami később egyszerű keményítőnek bizonyult. Ettől az esettől eltekintve az EP-választás nyugodtan zajlott, és rendkívüli eseményeket nem jelentettek. A szavazásra jogosultak mintegy 4,37 millió szlovák állampolgár és a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok voltak, akik 15 képviselőt választhattak az Európai Parlamentbe. A végleges eredményeket vasárnap 23 óra után hozzák nyilvánosságra.

Magyarországon a helyzet bonyolultabb: a választópolgárok egyszerre adhatják le szavazatukat az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője, Mucsi Tamás szerint valamennyi szavazókör rendben megnyílt, és rendkívüli eseményről eddig nem érkezett jelentés. A szavazólapok színkódokkal vannak ellátva, hogy könnyebben megkülönböztethetők legyenek, és biztonsági elemekkel is rendelkeznek a hamisítás megakadályozása érdekében. A választók a lakóhelyüktől függően különböző számú szavazólapot kapnak, amelyek száma egytől nyolcig terjedhet. Az önkormányzati választások reggel 6 órától este 7 óráig tartanak, míg az európai parlamenti voksoláson kevesebben, mintegy 7 millió 800 ezren szavazhatnak. A nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 345 633 választó a nemzetiségi választáson is részt vehet.

A szavazólapok különböző színei a következők: az EP-szavazólap kék keretet, a főpolgármesteri szavazólap rózsaszín keretet, a polgármesteri szavazólap sárga keretet, a vármegyei és fővárosi listás szavazólap szürke keretet, az egyéni listás és egyéni választókerületi szavazólap fehér színű, míg a nemzetiségi szavazólapok zöldek. Az egyes településeken élők a helyi adottságoktól függően különböző számú és típusú szavazólapokat kapnak, amelyeket a választóhelyiségben kell megfelelően kitölteniük. Az NVI tájékoztatása szerint mind a 10 119 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, és a szavazás feltételei biztosítottak voltak, az elsőként szavazó választópolgárok mindenhol leadhatták szavazatukat.

Az európai parlamenti választás során a 27 tagországban csaknem 370 millióan dönthetnek arról, ki lesz az az 720 képviselő, aki a következő öt évben részt vehet az EU egyetlen közvetlenül választott testületének a munkájában. Magyarországon a 21 magyar EP-képviselő kilétéről hivatalosan késő este derül ki, addig is folyamatosan érkeznek az információk az eseményekről és az eredményekről.