Rekord részvétel várható a mai választásokon

17 órakor a választásra jogosultak 50,69%-a jelent meg a szavazókörökben, ami már most biztosítja, hogy ez lesz az eddigi legmagasabb részvételű európai parlamenti választás.

A délutáni órákban nem nőtt jelentősen a szavazók aktivitása, azonban a részvételi arány így is magasabb, mint a korábbi önkormányzati választásokon. A 2006-os 53%-os részvételi arányt felülmúlva, az idei önkormányzati választásokon is rekordot döntött a részvétel, 8 százalékponttal magasabb, mint öt évvel ezelőtt.

A fővárosban a részvételi arány 51,64% volt 17 óráig, és a 15 és 17 óra közötti időszakban csak csekély mértékben emelkedett a szavazók száma az előző önkormányzati választásokhoz képest. Azonban a középvárosokban és a nagyobb falvakban jóval nagyobbat nőtt a részvétel, mint a kisebb településeken vagy a fővárosban, ami kiegyenlítettebb képet mutat a településhierarchia szerinti bontásban.

A legalacsonyabb választási részvétel továbbra is az alföldi településekre jellemző, különösen Nagykőrös és Lajosmizse környékén, míg a legaktívabbak között a legkisebbek és a Balaton-parti települések találhatók.

A választásokkal kapcsolatos további részletek várhatóan hamarosan érkeznek. A nap folyamán még egy időközi jelentésre számíthatunk, amely az esti órákban, 19 óra előtt néhány perccel lesz elérhető. Az, hogy a részvétel növekedése és a területiségének kiegyenlítődése kinek fog kedvezni, ezekből nagyon nehezen megállapítható, de továbbra is a Fidesz mozgósítása és a Tisza Párt országjárása tűnik a legnagyobb hatású tényezőknek.