Rakétatámadások az Ádeni-öbölnél

Rakétatámadás érte két kereskedelmi hajót az Ádeni-öbölnél, a brit tengerbiztonsági ügynökségek vasárnapi közlése szerint, amelyek következtében tűz keletkezett, de sebesültekről nem érkezett jelentés.

Az Egyesült Királyság tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) és az Ambrey brit biztonsági cég tájékoztatása alapján a tűz azóta eloltották. A támadások elkövetőjeként egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, azonban a jemeni húszi milícia, amely Irán támogatását élvezi, tavaly november közepe óta többször hajtott végre hasonló támadásokat a régióban.

Ez a fegyveres csoport, amely síita hűséget követ, rendszeresen támadja a Vörös-tenger déli bejáratánál található kereskedelmi útvonalat, ami jelentős hatással van a világgazdaságra. Emiatt a nyugati hatalmak hadihajókat vezényeltek a térségbe, hogy fellépjenek a húszik ellen, de a probléma még nem oldódott meg teljesen. A húszi felkelők a támadássorozatot Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva kezdték meg.

A folyamatos támadások következtében a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat ezen a fontos tengeri útvonalon, és egyesek Afrikát megkerülve szállítják a szállítmányokat Ázsia és Európa között.