Rácz András a harmadik világháború kirobbanásának esélyeiről beszélt

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója és Oroszország-szakértő a Telex élő választási eredményvárójának vendégeként nyilatkozott az orosz-ukrán háború jelenlegi helyzetéről és a magyar kormány háborús retorikájáról.

Rácz András nemrégiben Harkivban járt az orosz fronton, és megosztotta véleményét, miszerint nem valószínű egy "nagy ukrán összeomlás", és Harkiv elesése is kizárt, mivel az ukrán erők elszigetelték az orosz betörést. A szakértő szerint a harkiviakat "keserű, makacs, elszánt kitartás" jellemzi, és nem kell tömeges menekülthullámra számítani, de a béke még távoli lehetőség, csupán egy "információs művelet".

A magyar kormány a választási kampány során a háborús fenyegetést helyezte a középpontba, amit Rácz szerint Magyarországon abszolutizálnak, szemben az Európai Unió többi részével, ahol a téma ugyan napirenden van, de nem ilyen mértékben. A Fidesz és Orbán Viktor azzal érvelt, hogy a Nyugat egy harmadik világháború kirobbantását szorgalmazza, és ha nem köttetik meg a béke, egy világszintű konfliktus elkerülhetetlen.

Rácz András határozottan cáfolta a harmadik világháború kirobbanásának lehetőségét, amit a magyar kormány sugallt, és ezt "teljesen megalapozatlannak, rövidebben fogalmazva, ostobaságnak" nevezte. A szakértő szerint nincs esély arra, hogy a konfliktus ekkora mértékben eszkalálódjon. "Ha bármilyen oldalon elmozdulás lenne, azt tudni fogjuk időben. Nem úgy tör ki egy harmadik világháború, mint ahogy az ember leejt egy poharat: egyik másodpercben pohár, a másik másodpercben szilánkok. Ez egy folyamat" – mondta.

Az interjú során Rácz megjegyezte, hogy az orosz gazdaság a szankciók ellenére is reziliensebbnek bizonyult, mint várták, és a veszteségi ráta kezelhető szinten maradt, a gazdaság csupán 3 százalékkal zsugorodott.