Putyin rejtőzködő lányai a Szentpétervári Gazdasági Fórumon

Vlagyimir Putyin orosz elnök ritkán látott lányai, Marija Voroncova és Katyerina Tyihonova is megjelentek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, ahol Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is részt vett.

A CNN szerint a 30-as éveik közepén járó lányok, akik az orosz elnök korábbi házasságából származnak, a tudomány és az oktatás területén dolgoznak, politikai tevékenységet nem folytatnak, és Putyinnak vannak unokái is. Az elnök korábban nem erősítette meg gyermekei nevét.

A fórumon Tyihonova a Nemzeti Szellemi Fejlesztési Alapítvány (NIDF) főigazgatójaként szerepelt, és egy videókonferencián keresztül tartott előadást a katonai-ipari komplexumok technológiai szuverenitásáról. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság 2022 áprilisában szankciókkal sújtotta őt az orosz védelmi minisztériumot támogató tevékenysége miatt.

Marija Voroncova, aki szintén szankciók alá került, egy biotechnológiai és biotermesztési panelbeszélgetésen vett részt személyesen, az Orosz Tudományfejlesztési Egyesület képviseletében. Voroncova állítólag endokrinológus végzettségű.

Elemzők szerint Putyin vagyonának egy része családtagjai bankszámláin lehet elrejtve.

A szentpétervári gazdasági fórumon csütörtökön Szijjártó Péter is részt vett. A külgazdasági és külügyminiszter a konferencián jelentette be, hogy Orbán Viktor nem megy el a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcsra, ő viszont igen. Nem sokkal később David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Facebookon bírálta Szijjártót újabb oroszországi útja miatt.

(Nyitóképünkön Marija Voroncova látható a Szentpétevári Gazdasági Fórumon. Fotó: Olga Maltseva)