Putyin elszalasztotta a nagy lehetőséget, távolodik az orosz áttörés Ukrajnában

Az orosz hadsereg csak korlátozott sikereket ért el Ukrajnában, miközben Kijev jelentős nyugati fegyvertámogatást kap, ami egyre inkább szűkíti az orosz áttörés lehetőségét. Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a támadó erők kimerültsége és a hatalmas veszteségek jelentenek kihívást, amint azt a Bloomberg jelentette.

Az orosz hadsereg hónapok óta csak korlátozott eredményeket ért el a harcmezőn, miközben az ukrán csapatok fegyver- és lőszerhiánnyal küzdenek. Kijev újra több milliárd dollár értékű friss fegyvert kap amerikai és európai szövetségeseitől, ezzel pedig az orosz áttörés lehetősége egyre szűkül. Oroszország továbbra is rakétákkal és drónokkal lövi az ukrán városokat, köztük az energetikai infrastruktúrát.

Az orosz kísérlet, hogy új frontot nyisson Ukrajna északkeleti részén, Harkiv régióban, máris megfeneklett. Putyin célja egy ütközőzóna létrehozása volt a határ mentén, de Ukrajna azt állítja, hogy a Vovcsanszk városa körüli harcokban "nagyon nagy veszteségeket" okoztak az orosz csapatoknak.

Az orosz erők csak kis mértékben haladtak előre azóta, hogy februárban elfoglalták a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Avgyijivka várost. A hónapok óta tartó harcok során hatalmas veszteségek árán próbálják elfoglalni a kulcsfontosságú Csasziv Jar települést a donyecki területen. Ruszlan Puhov, a moszkvai Stratégiák és Technológiák Elemző Központjának vezetője szerint az oroszok stratégiája nagyon drága és hatalmas áldozatokat követel. Ezzel akarják kimeríteni az ukránokat, ami az orosz oldalon az erők túlzott kimerüléséhez vezethet, ami viszont lehetőséget ad az ukránoknak az ellentámadásra.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint van esély arra, hogy megváltoztassák a helyzetet saját javukra. Putyin ragaszkodik ahhoz, hogy háborús céljai változatlanok maradjanak: Oroszország addig fog harcolni Ukrajnában, amíg szükségesnek látja a győzelemhez. Az orosz elnöknek közben Ukrajna szövetségeseinek hozzáállásának megváltozásával is meg kell küzdenie.

Putyin döntése Andrej Belousov közgazdász védelmi miniszterré való kinevezéséről aláhúzza Oroszország gazdasági nehézségeit. A bruttó hazai termék százalékában kifejezett védelmi kiadások közelítenek a hidegháború csúcspontján elért szinthez. Mindkét félnek óriási kihívásokkal kell szembenézniük, különösen toborzás terén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az új mozgósítási törvényt, amely csökkenti a sorozási korhatárt.

A Kreml eltökélt szándéka, hogy ne kelljen megismételni Putyin 2022 szeptemberi parancsát 300 ezer tartalékos behívására vonatkozóan. Ehelyett nagyvonalú fizetések és aláírási bónuszok felajánlására támaszkodik újoncok vonzására. Puhov moszkvai katonai elemző szerint nem valószínű, hogy elegendő katonát tudnának összegyűjteni egy sikeres ukrajnai offenzívához.

Azonban a legújabb fejlemények szerint az orosz erők június 3. óta intenzíven próbálnak csapatokat összevonni Csasziv Jar város külterületén, hogy biztosítsák az összeköttetést Bahmut felé. Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint az elmúlt napokban jelentős bombázások érték a térséget, az egy hetes előkészítő támadásban több mint 1500 tüzérségi lövedéket és légibombát lőttek ki/dobtak le a településre. A támadásban még TOSz-1 termobárikus rakéta-sorozatvetők is részt vettek. A vasárnap során érkező harctéri felvételek szerint a szárazföldi támadás is elindult a "csatornanegyedben", és a 98. légideszantos dandár egységei áttörhették az ukrán védelmet, a negyed jelentős része most már orosz ellenőrzés alatt állhat.