Stájerországban pusztító áradások

Ausztria délkeleti részén, Stájerországban heves viharok okoztak hatalmas villámárvizeket szombaton, amelyek a helyiek szerint példátlan pusztítást végeztek.

A Graz környéki településeken szombat este lecsapó viharok következtében hirtelen nagy mennyiségű víz árasztotta el a területet. A Kurier beszámolója szerint négyzetméterenként akár 100 liter eső is eshetett, ami autókat sodort el, és a sárlavina még az A9-es autópályát is elmozdította Übelbach közelében.

A helyi lakosok és a tűzoltók egyaránt azt nyilatkozták, hogy korábban még sosem tapasztaltak hasonló mértékű áradást a környéken. A polgári védelem több településen is riasztást adott ki, és több vasútvonal is víz alá került.

Az áradás következtében a vasárnapi európai parlamenti választásokra kijelölt szavazóhelyiségek is használhatatlanná váltak, ezért a szavazókat más helyszínekre irányították át. Az új helyszínekről tájékoztatást adtak a közösségi médiában és táblákon. A hivatalos tájékoztatás szerint a választást az esetek nem befolyásolják.

Deutschfeistritzben, Graztól északra, egyes területekre csak csónakkal lehetett eljutni, ahol a tűzoltóknak 30 embert kellett kimenekíteniük, és egy helyi iskolában átmeneti szükségszállást hoztak létre.

Vasárnap reggel az időjárás javulásával megkezdődött a károk felmérése és a takarítás kotrógépekkel és tűzoltóautókkal. A meteorológiai szolgálat azonban további zivatarokra figyelmeztetett az országban, elsősorban Tirol környékén.

Ugyanakkor a Magyarországgal határos Burgenland tartományban a vasárnapra virradóra történt heves esőzések miatt több folyó is megáradt, különösen Felsőőr (Oberwart) térségében. Hans Peter Doskozil tartományi vezető, a katasztrófavédelem helyi műveleti központjába látogatott, és az osztrák hadsereg segítségét kérte a kialakult helyzetben Klaudia Tanner szövetségi védelmi minisztertől. A helyzet kezelésére mozgósították az útépítési hatóságok munkatársait is.

Felsőőr járásban található Vasvörösvárban (Rotenturm an der Pinka) és Őrisziget (Siget in der Wart) településeken a reggeli órákban - időközben már feloldott - katasztrófavédelmi riasztást adtak ki.