Debrecenben Papp László maradt a polgármester

Debrecenben, ahol az akkumulátorgyárak építése ellenére is erős a Fidesz támogatottsága, Papp László továbbra is a város polgármestere marad.

A városvezetői posztért folyó küzdelemben Papp László, a Fidesz jelöltje 48,46%-os eredménnyel győzedelmeskedett, miután a szavazatok 96,35 százalékát összeszámolták. A második helyen Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum jelöltje végzett 22,71%-kal, míg a harmadik helyre Mándi László, az Összefogás a Cívisvárosért képviselője került 19,97%-kal. Salánkiné Kuti Zsuzsanna a Mi Hazánk jelöltjeként 8,86%-ot ért el.

Debrecen városát 1998 óta folyamatosan fideszes polgármesterek irányítják, és Papp László 2014 óta tölti be ezt a pozíciót. A 2019-es választásokhoz képest változás, hogy a baloldali ellenzék ezúttal egyetlen jelöltet, Mándi Lászlót támogatta.

A városban több akkumulátorgyár építése is zajlik, amelyek nem nyerték el maradéktalanul a helyi közvélemény támogatását, de ez sem befolyásolta jelentősen a Fidesz helyi népszerűségét. A kormánypárt nem kívánja elengedni a várost, több százmilliárd forintos fejlesztési csomagot jelentettek be, és időnként felmerül az ötlet, hogy Debrecen legyen Magyarország második fővárosa. A legújabb tervek között szerepel, hogy a Közlekedési Múzeumot költöztetnék a városba, bár a Magyar Természettudomány Múzeum debreceni költöztetése az elmúlt öt év alatt nem valósult meg.

Kósa Lajos, a Fidesz jelenlegi alelnöke és korábbi debreceni polgármester a Hír Tv-ben hangsúlyozta, hogy Debrecen 1998 óta minden választáson a Fideszt támogatta, és most is minden egyéni választókörzetet megnyertek. Kósa kiemelte, hogy a városi képviselő-testületben maximális többség lesz, és az ellenzékiek csak a kompenzációs listáról kerülnek be. "Köszönjük a bizalmat, Azért vagyunk, hogy a várost szolgáljuk" – mondta Kósa Lajos.