Franciaországban összecsapások törtek ki egy autópálya meghosszabbítása miatt

Összecsapások törtek ki rendőrök és aktivisták között Franciaországban, az A-69-es autópálya meghosszabbításának terve elleni tiltakozás során, mely öt sérültet követelt.

A dél-franciaországi Puylaurens közelében több ezer baloldali és ökológus aktivista gyűlt össze, hogy tiltakozzanak az A-69-es autópálya meghosszabbítása ellen. Az aktivisták szerint a projekt káros lenne az élővilágra, vízi élőhelyekre, termőföldekre és a föld alatti vízforrásokra.

Az első összecsapások délután három órakor kezdődtek, amikor a hatóságok szerint "radikalizálódott tüntetők", akik erőszakos cselekményeket terveztek, megpróbáltak egy főúthoz jutni. A rendőrök könnygázzal próbálták megakadályozni őket, hogy elérjék az építkezés helyszínéhez vezető utat, míg a tüntetők Molotov-koktélokat és tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre. Az összecsapások során egy rendőr Molotov-koktél miatt sérült meg, továbbá két félkatonai csendőr és két aktivista is megsérült.

A vitatott autópálya-projekt 2023-ban indult, a legtöbb helyi képviselő támogatásával, és a tervek szerint a sztrádahosszabbítás 2025-re fog elkészülni.