Oroszország elismeri az ötödik generációs vadászbombázó veszteségét és kibertámadásokat hajt végre

Vasárnap reggel az ukrán hírszerzés drónok segítségével végrehajtott támadásáról számolt be, amely során egy Szu-57-es vadászbombázó is megsemmisülhetett az ahtubinszki katonai repülőtéren. Az eseményre reagálva egy nyugalmazott orosz repülőtiszt által szerkesztett, megbízható információkat közlő "Fighterbomber" Telegram-csatorna is megerősítette a támadást.

Az ukrán hírszerzés szerint a támadás során a drónok egy méregdrága, ötödik generációs Szu-57-es vadászbombázót is eltaláltak. A "Fighterbomber" Telegram-csatorna szerkesztője, aki kapcsolatai révén megbízható információkkal szolgál az orosz-ukrán háborúban, elismerte, hogy Kijevnek sikerült eltalálnia a lopakodó vadászbombázót. A szerkesztő szerint a gép nem szenvedett közvetlen találatot, de a repeszek több ponton is megrongálták, és jelenleg is vizsgálják, hogy helyreállítható-e.

Amennyiben a gépet nem lehet helyrehozni, ez lesz az első alkalom, hogy harci körülmények között megsemmisül egy ötödik generációs orosz vadászgép. A "Fighterbomber" csatorna szerkesztője a bejegyzésében kritizálja az orosz védelmi intézkedéseket, és régóta követeli, hogy megfelelő hangárokat alakítsanak ki az orosz harci gépek számára az orosz-ukrán háborúban.

A csatorna szerint a Szu-57-es árából az összes orosz harci repülőgép számára drón-menedéket lehetne építeni, feltéve, hogy a pénzt nem pazarolják el vagy lopják el. Ezzel szemben az ukrán légierő innovatív módszereket alkalmaz a légtér védelmében, például a Jak-52-es légcsavaros kiképzőgépeket használja a lassú orosz felderítő drónok elleni harcban. Az 1976-ban fejlesztett Jak-52-eseket a személyzet kézifegyverekkel szerelve küldi az orosz drónok után, és már sikeresen kilőttek egy Orlan felderítő-drónt is ezzel a módszerrel. Orosz források egy felvételt is közzétettek, amely egy ZALA felderítő drón kamerájával rögzítette az alatta repülő légcsavaros ukrán gépet, amely a jelentések szerint automatikus fegyverekkel volt felszerelve a drónvadászat céljából. A felvétel pontos idejéről és helyszínéről nincsenek részletes információk, de Dél-Ukrajnában történt az összecsapás.

Miközben a harci cselekmények zajlanak, az oroszok a kibertérben is aktívak. Egy orosz hackercsoport, a Cyber Néphadsereg (People's CyberArmy) nevű támadta meg az európai autópályadíjak oldalát, az eurotoll.eu-t. A támadás következtében az oldal gyakran nem tölt be, hibaüzenetet adva a túl hosszú várakozási időre hivatkozva. A hackercsoport a Telegramon keresztül közölte, hogy "támadásaink folytatódnak", ami arra utal, hogy további célpontok is lehetnek a látókörükben. A cyberhadviselés célja általában a kritikus infrastruktúra megzavarása, és úgy tűnik, az orosz hackerek is ezt a stratégiát követik.