Afrikai diákok és bevándorlók kényszerítése az orosz hadseregbe

Az orosz hatóságok afrikai diákokat és fiatal gazdasági bevándorlókat kényszerítenek, hogy szerződjenek a védelmi minisztériummal, fenyegetve őket a vízumaik megújításának megtagadásával és az országból való kiutasítással.

A Bloomberg információi szerint, amelyeket európai tisztségviselőkre hivatkozva közöltek, azokat, akik nem hajlandóak aláírni a szerződést, kiutasítják Oroszországból. A katonai szolgálatra toborzott külföldieket többnyire a Harkiv térségébe küldik, ahol ágyútöltelék szerepét töltik be. A Wagner zsoldoscsapat is használta már ezt a toborzási módszert az Ukrajna elleni támadás kezdete óta, ahol a külföldi diákokat a legveszélyesebb támadó műveletekre és az orosz fegyveres erők képzettebb egységeinek védelmére használták.

Oroszországban jelenleg nagyjából 35-37 ezer afrikai diák tanul, és az orosz egyetemek évente körülbelül hatezer afrikai jelentkezőt vesznek fel különféle kvóták alapján, teljesen ingyenes oktatást kínálva számukra. Az ukrán hírszerzés szerint Moszkva nem csak a bevándorlókat és cserediákokat próbálja meg összefogni, hanem globális kampányt is folytat külföldi zsoldosok toborzására legalább 21 országban, több afrikai államot is beleértve.

A CNN februári beszámolója szerint az orosz védelmi minisztérium mintegy 15 ezer nepáli állampolgárt toborzott az Ukrajna elleni háborúhoz, bár ezt az orosz hatóságok nem erősítették meg. A BBC orosz szolgálata tavaly októberben szerb állampolgárok, korábban pedig kirgizek toborzásáról számolt be.

: Bloomberg