Újabb plakátrongálás az önkormányzati választások előtt

A választási kampány hevében Lukácsi Katalin, az ellenzéki képviselőjelölt, lefestette a fideszes jelölt, Szentgyörgyvölgyi Péter plakátját. A Belvárosi Fidelitas által közzétett videón látható, ahogy a politikus zavarba jön és elmenekül a helyszínről.

A Belvárosi Fidelitas vasárnap reggel Facebook-oldalán osztott meg egy videofelvételt, amelyen Lukácsi Katalin, Juhász Péter csapatának tagja és önkormányzati képviselőjelölt, éppen a Belváros fideszes polgármesterjelöltjének, Szentgyörgyvölgyi Péternek a hirdetését rongálja. A felvétel szerint Lukácsi Katalin és társa szombat este festékkel fújták le a plakátot.

Az eset során Lukácsi Katalin annyira megijedt, hogy videóra veszik, hogy a festékesvödörrel a kezében elrohant, majd egy közeli gyorsétterembe menekült.

Ez az incidens nem egyedi, korábban Karácsony Gergely is hasonló cselekedetre ragadtatta magát, amikor Vitézy Dávid plakátját rongálta meg, miután a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépett a javára a főpolgármester-választáson.

A választási kampány további eseményeiről és a Belvárosban zajló politikai küzdelemről korábban részletes cikket is közöltünk.

Az Index választási mellékletében további információkat találhatnak az olvasók az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról. A melléklet cikkeket, felméréseket, kisokost és jelöltlistákat tartalmaz, így a választások minden fontos aspektusát egy helyen gyűjti össze. A választás napján az Indexen követhetik majd a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint egy stúdióbeszélgetést, amely szakértői elemzésekkel és helyszíni bejelentkezésekkel szolgálja az olvasókat.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett a választáson, ahol a XII. kerületi szavazókörben adta le voksát. A szavazást követő sajtótájékoztatón a kormányfő elárulta, hogy szavazatánál hallgatott Szentkirályi Alexandrára, aki Vitézy Dávid támogatását kérte, de az általa várt mandátumokról, a magyar demokrácia helyzetéről és az ukrajnai béke lehetőségéről is elmondta véleményét.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „négy lányom van és egy feleségem, azt tanultam meg, hogy legjobb ha azt teszem, amit a hölgyek tanácsolnak”, így követte Szentkirályi Alexandra tanácsát és valószínűleg Vitézy Dávidra, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjére adta le a szavazatát. A kormányfő szerint az ország nem megosztott, hanem demokratikus, és a gyűlölet nem azonos a megosztottsággal.

A választási kampány során Orbán Viktor a Fidesz elnökeként is aktív szerepet vállalt, és a szavazás napján is folytatta kampánykörútját. A XII. kerületi szavazás után az V. kerületi Fidesz irodába ment, ahol Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester társaságában bekapcsolódott a helyi fideszesek mozgósítási kampányába.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón továbbá hangsúlyozta, hogy Szentkirályi Alexandra előtt nagy jövő áll, és büszke a munkájára, amelyet a fővárosi politikában végzett. Megjegyezte, hogy Szentkirályi marad a fővárosi politikában és erős vezetője lesz a Fidesznek. A miniszterelnök szerint a Fidesz Szentkirályi személyében évtizedek óta a legjobb aspiránst állította.

A választások kapcsán Orbán Viktor kifejezte örömét, hogy az emberek nagyobb számban vesznek részt az európai parlamenti választáson, ami szerinte jó a magyar demokráciának. A kormányfő leginkább 21 mandátumnak örülne az Európai Parlamentben, amennyit a magyar pártok összesen szerezhetnek. A szavazást követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy egész Európában egy kérdésről, a háborúról döntenek, és azzal lenne teljesen elégedett, ha mind a 21 nyerhető mandátumot a Fidesz szerezné meg.

Orbán Viktor vasárnap reggel érkezett a szavazóhelyiségbe, ahol felesége, Lévai Anikó társaságában adta le szavazatát. A miniszterelnök gyorsan kitöltötte a szavazólapot, majd feleségére várt az urnánál, és a lapokat egyszerre dobták be. A miniszterelnök kijelentette, hogy a választásokon a Fideszre szavazott, "a béke felé és a háború ellen". Orbán Viktor szerint Európában katonai fenyegetettség van, mert az európai nagyhatalmak háborúba akarnak menni, és hangsúlyozta, hogy Magyarország nem megosztott, hanem demokratikus ország, ahol sokféle vélemény létezik. A környezetvédelemmel kapcsolatban elmondta, hogy elvárható a szabályok betartása és az egészséges élet garantálása. A bicskei gyermekotthonban történt zaklatási ügy kapcsán kifejtette, hogy minden szükséges intézkedést megtettek, és továbbra is küzdeni fognak, hogy minden rendben legyen.