Olaszország milliárdos támogatást nyújt a mesterséges intelligencia fejlesztésére

Az olasz kormány jelentős összegeket különít el a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésére, miközben szigorítja a technológia által elkövetett bűncselekmények büntetését.

Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT megjelenése után nem sokkal Olaszország elsőként tiltotta be a platform használatát adatvédelmi aggályok miatt, de a tiltás feloldása óta az olaszok ismét használhatják azt. A Cassa Depositi e Prestiti (CDP) segítségével az olasz kormány most 1 milliárd eurót, nagyjából 389,6 milliárd forintot szán a mesterséges intelligencia fejlesztésére a következő öt év során.

Giorgia Meloni miniszterelnök már márciusban beszélt a tervről, amelynek részletei szerint a támogatás három fő területre oszlik meg: 580 millió eurót kapnak az induló vállalkozások, 300 millió eurót azok a cégek, amelyek nemzetközi piacra lépésre készülnek, és 120 millió eurót fordítanak arra, hogy az egyetemi kutatások eredményei a piacon is megjelenhessenek.

Az olasz kormány emellett saját törvényt készít az MI szabályozására, összhangban az Európai Unió szabályozásával. Meloni szerint a mesterséges intelligencia lehetőségeit csak etikai szabályok mentén lehet kihasználni, amelyek az emberek jogaira és szükségleteire összpontosítanak. Ennek értelmében az MI-vel kapcsolatos bűncselekmények, mint például a pénzmosás, csalás vagy szerzői jogok megsértése esetén a jövőben szigorúbb büntetések várhatók.