A részvétel növekedése a kisebb településeken és a választási erőszak Hódmezővásárhelyen

A 10 és 20 ezer fős településeken nőtt leginkább a részvétel az öt évvel ezelőttihez képest. A napközbeni részvételi adatok szerint 15 óráig a választók 42 százaléka adta le szavazatait, ami 10 százalékponttal marad el a 2022-es országgyűlési választás részvételétől, de jelentős növekedést mutat a 2019-es EP-választás és az önkormányzati választásokhoz képest.

A háromezer főnél népesebb településeken, a fővárost leszámítva, az országos átlag alatt marad a részvétel. A kistelepüléseken jellemzően dél körül csökken a szavazóhelyiségekbe érkezők száma, míg a fővárosban ezzel párhuzamosan növekszik a részvétel, ami a nap folyamán a második legmagasabb értéket éri el a települési kategóriák között.

A 10 és 20 ezer fő közötti településeken tapasztalható a legnagyobb növekedés a részvételben, itt 9 százalékponttal többen mentek el szavazni 15 óráig, mint öt évvel ezelőtt. Budapesten 7 százalékpontos, míg az ezer fő alatti településeken 4 százalékpontos növekedés figyelhető meg.

Ez a tendencia arra utal, hogy a részvétel tekintetében kiegyenlítettebb a térszerkezet idén, mint korábban. Ennek oka lehet a Tisza párt megjelenése vagy a Fidesz mozgósítási erőfeszítései, mindenesetre növeli a választások kimenetelének bizonytalanságát. Az viszont egyértelmű, hogy a korábbi helyhatósági és Európai Parlamenti választásokon távol maradó szavazók most aktívan részt vesznek a választáson.

Hódmezővásárhely kiemelkedik a nagyobb települések közül, ahol a választópolgárok több mint fele már 15 óráig leadta a szavazatát, ami valószínűleg összefüggésbe hozható a város polgármesterével, Márki-Zay Péterrel. Azonban a városban nem csak a magas részvétel, hanem egy választási erőszakos incidens is történt. Turi Csaba, a Mindenki Magyarországa Néppárt jelöltje arról számolt be, hogy fideszes ellenfele, Ozgyin Balázs fenyegette, lökdöste és fojtogatta őt. Az eset kapcsán Turi feljelentést tett a rendőrségen.

Az incidens részletei szerint Turiék kampányüzeneteket festettek az aszfaltra, amikor egy autóból három fiatalember kiszállt és rendőrt akartak hívni. Később Ozgyin Balázs is megjelent, megragadta Turi torkát és fenyegetőzött vele. Márki-Zay Péter élő videójában kihangsúlyozta, hogy a tettlegesség és az életveszélyes fenyegetés egy képviselőjelölttől különösen súlyos dolog, és felvetette, hogy az agresszió akár kábítószer-fogyasztás miatt is történhetett. Ozgyin Balázs később bocsánatot kért Turitól telefonon, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

A választási erőszak és a magas részvétel együttesen is jelentős hatással lehet a választások kimenetelére Hódmezővásárhelyen, és felveti a választási folyamatok integritásának kérdését. Az üggyel kapcsolatban a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is megkeresték, válaszukat még várták a cikk írásakor. Márki-Zay Péter végül győzött Hódmezővásárhelyen, rekordmagas, több mint 66 százalékos részvétel mellett 82,35%-os eredménnyel harmadszor is polgármester lett, legyőzve Grezsa Istvánt a Fidesz jelöltjét, Kovács Pált, a független jelöltet, és Balogh Norbertet a MI Hazánk jelöltjét. A városban a rendszerváltás óta nem volt ellenzéki polgármester, Márki-Zay győzelme országosan is „reményt adott” az ellenzéknek. Hódmezővásárhelyen még Orbán Viktor is kampányolt, de hiába, Márki-Zay Péterrel nem fogott kezet a miniszterelnök. A választási eredmények 92,16 százalékos feldolgozottságánál Márki-Zay Péter 17 százalékponttal vezetett fideszes kihívója, Grezsa István előtt, így matematikai esélye sem maradt a fordításra. Márki-Zay pártja nemcsak a polgármestert adja, hanem mind a tíz egyéni választókerületet is behúzta.

A Budapest főpolgármesteri székéért folytatott küzdelemben Vitézy Dávid nyitott jobban, ám természetesen ez még semmit sem jelent. A Nemzeti Választási Iroda oldalára az első eredmények a főpolgármester választásról. 0,30%-os feldolgozottságnál Vitézy Dávid egyelőre előzi Karácsony Gergelyt, a különbség kevesebb, mint 200 szavazat. Az est folyamán izgalmas fejlemények várhatóak, és a választások történéseit élőben követhetik a Blikken oldalán.