A Neom megaprojektje: A szaúdi álomváros a valóság talaján

Szaúd-Arábia által tervezett Neom városa, amely a modern technológia és a luxus csúcspontját jelentené, komoly kihívásokkal néz szembe, és a kezdeti ambiciózus tervek megvalósítása egyre kérdésesebbé válik. A Business Insider szerint a projekt, amelyet a világ legambiciózusabb városfejlesztési vállalkozásaként emlegetnek, többek között robotokkal, mesterséges tavakkal és síközponttal kecsegtetett, ám a költségek és a befektetői érdeklődés hiánya miatt akadályokba ütközik.

A Rice Egyetem szakértője, Kristian Coates Ulrichsen szerint Szaúd-Arábia nehezen tudja a látványos terveket valósággá alakítani, és a költségek emelkedése mellett a külföldi befektetők érdeklődésének elmaradása is gondot jelent. A Neom projekt kezdeti költségvetése 500 milliárd dollár volt, de vannak, akik szerint akár 1500 milliárd dollárba is kerülhet a megvalósítás.

A befektetések hiánya részben annak tudható be, hogy a 2017-es bejelentést követően számos befolyásos szaúdi üzletembert őrizetbe vettek, akik fontos kapcsolatokkal rendelkeztek a nemzetközi üzleti világban. Emellett a szaúdi kormány is aggódik a pénzügyi keretek miatt, és bár nyilvánosan pozitív a kommunikáció, a háttérben pánik jelei mutatkozhatnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy Rijádnak hitelfelvételhez kellett folyamodnia, ami arra utalhat, hogy a megaprojekt körül problémák adódtak.

Az emberi jogi aggályok is tovább növelik a bizonytalanságot, mivel a szaúdi hatóságok erőszakkal telepítik ki a területen élő törzseket, ami néhány vállalat esetében visszatartó erőt jelent a projektben való részvételre. Mindeközben az építkezések folytatódnak, és a „The Line” nevű rész alapjainak kiásása mellett a helyszínen dolgozó munkások száma is megduplázódott. A szaúdi kormány azonban jelentősen csökkentette a 2030-ra várt lakossági számot: az eredeti 1,5 millió helyett már csak 300 ezer főre számítanak.