Német nagyvállalatok külföldre telepítik át termelésüket

Németország gazdasági válsága miatt több jelentős vállalat is létszámleépítésbe kezdett és döntött úgy, hogy termelésük egy részét külföldre helyezi át. A legfrissebb hírek szerint a Miele háztartási gépeket gyártó cég is csökkenti németországi munkaerőét és Lengyelországba költözteti a gyártást.

A német gazdaság nehézségei között szerepel a szigorú bürokrácia, a szakképzett munkaerő hiánya, az energiaválság, valamint a magas adók és személyi költségek. Ezek a problémák vezettek oda, hogy a BASF vegyipari óriás után a Miele is bejelentette a létszámleépítést és a termelés áthelyezését. A német tőzsde vezetője szerint az ország "ócska bolt" lett, ahonnan menekülnek a befektetők.

A Miele a létszámcsökkentést azzal indokolja, hogy az eladásaik tavaly kilenc százalékkal csökkentek, és a magas energia- és bérköltségek miatt kénytelenek megszorításokat eszközölni. A cég 1300 munkahelyet szüntet meg a németországi Güterslohban, ebből 700-at Lengyelországba helyeznek át.

A Berliner Zeitung információi szerint a Miele közel 12 ezer németországi alkalmazottból minden kilencediket bocsát el. A mosógépgyártó üzletágat a lengyel ksawerówi gyárban fogják folytatni.

A BASF esetében is hasonló a helyzet, ahol a németországi értékesítés összeomlása mellett a külföldi leányvállalatok nyereségesek maradtak. A cég a ludwigshafeni központban tizenegy gyártóüzemet zár be, köztük egy új TDI-üzemet is. A BASF egy új megagyár felépítésébe fektet be Dél-Kínában, Zhanjiangban, amelynek költsége eléri a tízmilliárd eurót.