Natalie Portman: A színésznő, aki a pizzériában kezdte

Natalie Portman, az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő, aki már fiatalon, egy pizzériában felfedezett tehetségként indult hollywoodi karrierjére, ma ünnepli 43. születésnapját.

Natalie Portman neve egyet jelent a stabil hollywoodi karrierrel és a kiváló színészi alakításokkal. A világhírű művész, aki 2024. június 9-én töltötte be a 43. életévét, már gyermekkorában is ambiciózus volt, és tudatosan törekedett céljai elérésére. Egy 2005-ös interjúban így emlékezett vissza gyermekkorára: "Nagyon komoly gyerek voltam."

Karrierje egy meglepő pillanatban vette kezdetét, amikor egy ügynök felfedezte őt egy pizzériában. Portman akkor még csak tíz éves volt, és bár az ügynök modellkedést ajánlott neki, ő határozottan nemet mondott, mondván, hogy inkább a színészet érdekli. Ez az eltökéltség vezetett el első nagy szerepéhez.

A zsidó származású Portman már a kilencvenes években számos szerepet kapott, többek között a Broadway-en is megmutatta tehetségét The Diary of Anne Frank címszerepében. A színésznő családját mélyen érintette a zsidóüldözés, nagyszülei szinte minden családtagjukat elvesztették a holokauszt során, ami a fiatal Natalie számára is megrendítő élmény volt.

A Csillagok háborúja előzménytrilógiájában nyújtott alakítása hozta meg számára a világhírnevet. Portman Padme Amidala szerepében tűnt fel, és azóta is rendszeresen szerepel nagy költségvetésű filmekben, mint például a Star Wars-trilógia, a V mint vérbosszú, a Fekete hattyú, és a Thor-filmek. Emellett számos kisebb, alternatívabb produkcióban is megcsillogtatta tehetségét.

Portman munkásságát több díjjal is elismerték az évek során. Háromszor jelölték Oscar-díjra, amelyből egyet meg is nyert, továbbá két Golden Globe- és egy BAFTA-díj tulajdonosa. A színésznő születésnapja alkalmából egy kvízzel készültünk, hogy a rajongók tesztelhessék tudásukat róla.

(Borítókép: Natalie Portman 2018. szeptember 4-én Velencében, Olaszországban. Fotó: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)