Heves zivatarok érkeznek, narancssárga figyelmeztetéseket adtak ki

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú – narancs – riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. Az érintett járásokban a következő órákban a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Narancssárga figyelmeztetés van érvényben vasárnap éjfélig hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas megye területére. Az előrejelzés szerint az északkeleti határvidéken lévő zivatarok mellett fokozatosan az északnyugati területeken is növekszik a zivatarhajlam, ahol heves zivatarok is besodródhatnak és rendszerré szerveződhetnek. A környezetükben viharos, óránkénti 60-90 kilométeres sebességű széllökésre, jégesőre és felhőszakadásra is számítani lehet. Estétől már az északi, északkeleti területeken, majd az Alföldön is előfordulhatnak intenzív zivatarok, nagyobb bizonytalanság mellett délnyugaton is megjelenhetnek konvektív cellák. Szombathely környékén tornádó is kialakult, melyről egészen félelmetes felvételek készültek.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. Javasolt, hogy a ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – védett helyre vigyenek. Ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között; ha kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, és érdemes menedéket keresni egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát, kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt. Aki erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől. Senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.