India választásai: Modi harmadik ciklusát kezdte, koalíciós támogatással

Az indiai választásokon a gazdasági kilátástalanság vált a legfontosabb kérdéssé, és Narendra Modi miniszterelnök, 23 évnyi politikai karrierje során először, elveszítette pártjával a parlamenti többséget, bár harmadik ciklusát kezdheti meg a világ legnépesebb országának miniszterelnökeként.

Hat héten át tartó szavazás után, amely során közel egymilliárd ember voksolhatott, a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) nem érte el a kormányzásához szükséges 272 képviselői helyet, csupán 240 mandátumot szerezve. Ez jelentős visszaesés a 2019-ben szerzett 303 mandátumhoz képest. Narendra Modi harmadszor is kormányfővé választása ellenére pártja elveszítette a többségét, amelyet a politikai kommentátorok és a saját táboron belül is sokan veszteségként értékelnek.

Modi kormányzása alatt a hatalom központosult, és körülötte kultusz alakult ki. A választókra gyakorolt hatását a Guardian "messianisztikus bűbájnak" nevezte, de a tekintélyelvűség, az urambátyám viszonyok és a sajtószabadság helyzetének romlása is jellemző volt az elmúlt évekre.

A BJP és Modi a gazdasági haladás és a jóléti programok ígéretével kampányoltak, ám az átlagemberek nem érezték ennek hatásait. Az egyenlőtlenség növekedett, a bérek stagnáltak, az infláció pedig növelte a háztartások terheit. A fiatalok körében magas a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak visszatérni a mezőgazdaságba, hiába rendelkeznek diplomával.

A BJP veszteségei különösen érzékenyen érintették a pártot az Uttar Prades államban, ahol elveszítették többek között Ajodhját is, ahol Modi egy hatalmas hindu templomot adott át. Az ellenzék sikeresen kampányolt a BJP alkotmány módosítására vonatkozó tervei ellen, amelyek veszélyeztethették volna az alacsonyabb kasztok alkotmányos jogait.

A választások nyertesei között szerepelnek a regionális pártok, mint például a Samajwadi Party Uttar Pradesben, valamint Rahul Gandhi, a befolyásos Nehru–Gandhi család sarja, aki sikeresen fókuszált a munkanélküliség és a gazdák problémáira. Gandhi által vezetett ellenzéki szövetség 234 mandátumot szerzett.

Modi harmadik ciklusát kezdheti meg, miután beiktatták az indiai elnöki rezidencián, a Rástrapati Bhavanban. A ceremóniát szigorú biztonsági intézkedések mellett, több mint 2500 rendőr közreműködésével biztosították, és számos szomszédos ország vezetője is részt vett az ünnepségen. Modi továbbra is marad az ország vezetője, de a BJP koalíciós partnereire is szüksége lesz a kormányzás során, velük együtt 293 képviselője van a kormányának. A kormánykoalíció stabilitása és az ellenzék lendülete a következő állami választásokon is fontos kérdés lesz, miközben a BJP-nek már most is gondot okoznak a regionális pártok. Modi utódjának kiléte és képességei is meghatározóak lesznek a párt jövője szempontjából.

A koalíciós többséget a Telugu Desam és a Janata Dal-United regionális pártok biztosíthatják majd a miniszterelnöknek. Mivel mindkét párt szekuláris politikát folytat, Modinak nehezebb dolga lehet a jövőben, ha a számára fontos vallási témákban akar törvényeket elfogadtatni.

Modi beiktatásán a szomszédos országok közül sem a pakisztáni, sem a kínai képviselet nem vett részt. A választási kampánya során ellenzékieket bebörtönző, muszlim kisebbség ellen uszító miniszterelnök megköszönte a választók megbízatását, és megígérte, hogy mindent megtesz „a korrupció és a szegénység felszámolásáért”.

Modi és a BJP szerepe a 2002-es gudzsaráti gyilkosságokban azóta is élénken foglalkoztatja az indiai társadalmat, többek közt azoknak az évtizedes pereknek köszönhetően, amiket az áldozatok hozzátartozói indítottak a tettesek és védelmezőik ellen. Modi és a hindu nacionalisták nem szeretik, ha ezt felhánytorgatják nekik - ennek is volt köszönhető, hogy a BBC erről szóló dokumentumfilmjét nem csak betiltották, és igyekeztek még az említését is elérhetetlenné tenni a közösségi médiában, de az indiai adóhivatal emberei tavaly grandiózus házkutatást tartottak a BBC brit közszolgálati csatorna újdelhi irodáiban.