Fontos tudnivalók a választási napra

A személyazonosító igazolvány és a lakcímkártya elengedhetetlen kellékek, ha szavazni kívánunk.

A vasárnapi választásokon különösen fontos tudni, hogy csak személyesen, és a lakóhely szerint kijelölt szavazókörben lehet voksolni, kivéve azokat, akik korábban átjelentkezést kezdeményeztek. A szavazóhelyiségben csak azok szavazhatnak, akik szerepelnek a névjegyzékben, mivel a szavazatszámláló bizottság már nem vehet fel új szavazókat a listára. Azok a választópolgárok is leadhatják szavazatukat a szavazókörben, akik mozgóurnát igényeltek, de személyesen is megjelennek, és a mozgóurna a helyszínen van.

A szavazópolgárok többféle érvényes személyazonosító dokumentummal igazolhatják magukat a bizottság előtt, beleértve a kártya és könyvecske formájú személyi igazolványokat, az ideiglenes személyi igazolványt, a gépjárművezetői engedélyt és az útlevelet. Külföldi állampolgárok esetében az EU más tagállamai által kiállított dokumentumok is elfogadottak.

Amennyiben a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, úgy a lakcím igazolására is szükség van, ehhez lakcímkártya vagy a lakcímbejelentés átvételi elismervénye szükséges. Nem lehet szavazni azoknak, akik nem tudják igazolni személyazonosságukat és lakcímüket, vagy ha valamelyik dokumentumuk érvényessége lejárt.

Ha minden rendben van, a választópolgár megkapja a szavazólapokat, amelyeket a bizottság egy tagja hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el, és egy borítékot, amibe a szavazólapokat helyezheti, mielőtt azokat az urnába dobja.

Azok, akik mozgóurnával kívánnak szavazni, de még nem nyújtották be kérelmüket, vasárnap délig tehetik meg ezt online, ügyfélkapus azonosítással. A kérelmet továbbá el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazottal, futárral vagy hozzátartozóval is.

A választásokon nem csak a szavazás technikai részletei fontosak, hanem az is, hogy a választópolgárok tisztában legyenek a helyi és európai szintű döntéshozatal jelentőségével. Dr. Bartuszek Lilla, a Fenntartható városok kezdeményezés alapítója szerint az önkormányzatiság továbbra is nélkülözhetetlen, hiszen az EU által meghatározott kereteket csak a helyi önkormányzatok tudják érvényesíteni, és a lokális érdekeket értékelni. Az Európai Unió nem foglalkozik a települések egyéni igényeivel, de az EP-képviselők feladata, hogy ezeket a szempontokat becsatornázzák a döntéshozatali folyamatokba.

Bartuszek Lilla hangsúlyozta, hogy a Fenntartható Városokkal az elmúlt félévben 80 települést látogattak meg, és személyesen egyeztettek a városvezetőkkel. A tapasztalatok szerint bár elérhető a szakmai és anyagi segítség, szükség van egy olyan platformra, amely összefogja a meglévő megoldásokat, és eljuttatja azokat a helyi szintekre, mert enélkül a kisebb települések leszakadását fogjuk látni. Az önkormányzatoknak nincs elegendő humán és pénzügyi erőforrásuk az innovatív megoldások megkeresésére, ami segíthetne a fejlődésükben.