Kire és hogyan szavazhatunk a mai választáson?

A mai választáson vasárnap reggel 6.00 órától 19.00 óráig lehet szavazni, és csak azok szavazhatnak, akik szerepelnek a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben.

A szavazóhelyiségben személyazonosságunkat és lakcímünket kell igazolnunk érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal, valamint lakcímkártyával. Csak hivatalos bélyegzővel ellátott szavazólapok érvényesek. Ha a szavazólapot elrontjuk, újat kérhetünk, de csak egyszer. A szavazólapot nem kötelező borítékban az urnába dobni, kivéve a nemzetiségi szavazólapokat, amelyeket zöld borítékba kell helyezni. Ha valakinek lejártak az okmányai, a választás ideje alatt ügyeletet tartó kormányablakokban pótolhatja azokat. A választási értesítőt nem kell magunkkal vinni a szavazóhelyiségbe.

A választók a lakóhelyüktől függően különböző számú szavazólapot kapnak. Megerősítést nyer, hogy a megyei jogú városokban élők három, a tízezernél több lakosú városokban élők négy, a tízezernél kevesebb lakosú településeken élők szintén négy, míg a budapestiek öt vagy több szavazólapot kapnak, attól függően, hogy részt vesznek-e a nemzetiségi választáson.

A szavazólapok színezése segít a választóknak a tájékozódásban: kék a európai parlamenti, sárga a polgármester-választás, szürke a vármegyei listás vagy fővárosi listás, rózsaszín a főpolgármester-választás, míg a nemzetiségi szavazólapok zöld színűek.

A vármegyei közgyűlési szavazáson a pártok listái közül választhatunk, és minden megye egyetlen nagy választókerületet alkot. A választáson csak azok a pártok kaphatnak mandátumot, amelyek elérnek egy bizonyos százalékos küszöböt. Budapesten és a 25 megyei jogú városban élők nem vehetnek részt ezen a szavazáson.

Az Európai Parlamentbe a tagállamok népességarányosan küldenek képviselőket, Magyarország esetében 21 képviselőt. A pártok listáira leadott szavazatok alapján osztják el a mandátumokat, de csak azok a pártok kaphatnak helyet, amelyek elérnek egy 5 százalékos küszöböt.

Az újonnan bevezetett fővárosi listás rendszerben a 23 kerületi polgármester már nem lesz tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, és a közgyűlés tagjait pártlistákról választják. A fővárosi listaállítás feltétele, hogy a párt vagy szervezet állítson főpolgármester-jelöltet vagy legalább három kerületben polgármester-jelöltet.

Ha a választott párt nem jut be az Európai Parlamentbe, akkor az arra leadott szavazatok elvesznek, mivel nincs kompenzációs lista. Azonban a billegő pártokra leadott szavazatok is értékesek lehetnek, mivel előfordulhat, hogy egy alacsonyabb támogatottságú párt meglepetést okoz.