A választási szavazólapok száma és az eredményhirdetés időpontja

A választópolgárok akár nyolc különböző szavazólapot is kaphatnak a június 9-i választáson, amennyiben jogosultak nemzetiségi listára is szavazni. Az eredmények beérkezése a Nemzeti Választási Irodától este 8 órától várható, az Európai Parlamenti választás eredményeit azonban csak 23 órakor hozhatják nyilvánosságra.

A választáson döntés születik a helyi önkormányzati képviselőkről, polgármesterekről, az Európai Parlament magyar tagjairól, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőkről is. A szavazás reggel 6 és este 19 óra között lehetséges. A választópolgárok a névjegyzék aláírásával igazolják, hogy átvették a szavazólapokat, és nem szükséges minden választástípus névjegyzékét külön aláírniuk. A személyazonosság és lakcím, vagy személyi azonosító igazolása szükséges a szavazáshoz, az EU más tagállama által kiállított okmányok is elfogadottak.

A választópolgárnak alá kell írnia a névjegyzéket, amely rögzíti a kapott szavazólapokat és a nemzetiségi szavazólap szükségességét. A szavazólapokat hivatalos bélyegzőlenyomattal látják el, és ha a választópolgár nem viszi magával valamennyit, azokat át kell húzni és "át nem vett szavazólap"-ként kell jelölni. A szavazólapokat különböző színű keretekkel különböztetik meg egymástól, és a nemzetiségi szavazólapokat zöld borítékba kell helyezni.

Az összesen 10 025 féle szavazólap közül a fővárosi választópolgárok minimum öt, a nemzetiségi választópolgárok akár nyolc szavazólapot is kaphatnak. A megyei jogú városokban három, a nemzetiségi választópolgárok további három szavazólapot kaphatnak. A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok négytől hét szavazólapig kaphatnak, a nemzetiségi választópolgárok pedig plusz három szavazólapot.

A Nemzeti Választási Iroda a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeit este 8 órától kezdi közölni, az Európai Parlamenti választás eredményeinek közlésére azonban meg kell várni Olaszországban az este 11 órakor befejeződő szavazást. Az előzetes eredményeket a www.valasztas.hu oldalon teszik közzé, ahol a részvételi adatok és eredmények is nyomon követhetők lesznek. Az adatátadás és a megjelenés közötti idő körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.

A választási hétvégén a kormányablakok rendkívüli nyitvatartással működnek, hogy a választópolgárok lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek. A választási törvény szerint szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító igazolása után lehet. A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát.

A választás napján reggel 7 óráig a választók 1,88 százaléka adta le szavazatát, ami több, mint öt évvel ezelőtt az EP-választáson az első egy órában, és még a 2022-es országgyűlési választások reggel 7 órás adatához képest is magasabb. Reggel 9 óráig a részvételi arány tovább nőtt, elérve a 9,98 százalékot, ami rekordnak számít a korábbi választásokhoz képest. Az NVI napközben kétóránként ad tájékoztatást a részvételről. 11 óráig a szavazásra jogosultak 22,89 százaléka, 1 802 332 szavazó járult az urnákhoz, ami magasabb, mint az öt évvel ezelőtti önkormányzati és EP-választásokon, illetve a 2022-es országgyűlési választásokon ugyanebben az időpontban. 13 óráig a jogosultak 33,14 százaléka, azaz 2 609 173 választópolgár vett részt a szavazáson, ami újabb rekordot jelent a hazai EP- és önkormányzati választások történetében. 15 óráig a szavazásra jogosultak 42%-a, pontosan 3 310 686 szavazó jelent meg a szavazókörökben, ami még mindig magasabb, mint az öt évvel ezelőtti önkormányzati (8,1%) vagy EP-választáson (6,5%) ugyanebben az időszakban.

Elsőként adta le szavazatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszin, aki a választás történelmi jelentőségét és téttel bírását hangsúlyozta, kiemelve, hogy a választás befolyásolhatja Európa jövőjét. A választás lebonyolításának törvényességét 29 850 delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is.

A választási nap reggelén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint mind a 10 119 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az elsőként szavazó választópolgárok mindenhol leadhatták szavazatukat. Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást. A szavazókörök zárása követően a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeinek közlését - a szavazólapok feldolgozottságának függvényében - várhatóan 20 órától kezdi meg az NVI a www.valasztas.hu oldalon.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a választásokon rekordrészvétel várható, és ez lesz minden idők legizgalmasabb EP-választása. A kampány izgalmas volt, és a magas részvételre utaló jelek már a szavazás kezdetén megmutatkoztak. A választások tétjéről és a pártok erőviszonyairól bővebben az Index választási mellékletében olvashatnak, ahol cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk találhatók. A voksolás napján az Indexen követhetik a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit.

Délelőtt 9 óra 20 perckor áramszünet nehezítette a szavazók dolgát Vámosgyörk 1. számú szavazókörében, ahol zseblámpákkal biztosították a szavazás folytatását. A helyi választási iroda vezetőjén keresztül kapcsolatot létesítettek a vasút helyi központjával, hogy segítséget nyújtsanak a probléma megoldásában. Korábban Erdőtarcsán és Szemelyén is volt áramszünet, de ezek sem akadályozták meg a szavazás menetét.

Az idei választásokon több helyen is előfordultak egészségügyi incidensek. Budapesten egy nő elvesztette az egyensúlyát és megsérült, Ásotthalmon egy szavazó elájult, Kisherenden egy választási bizottság tagja lett rosszul, Rákóczifalván egy bizottsági tag elesett és fejsérülést szenvedett, Tokodaltárón és Csányon szavazópolgárok lettek rosszul, Hernádon és Budapest 9. kerületében is voltak rosszullétek. Komádiban a szavazatszámláló bizottság elnöke elesett és sérülést szenvedett. Józsefvárosban egy bélyegző párna szétesése miatt rövid ideig szünetelt a szavazás. Ezek az események azonban nem befolyásolták jelentősen a szavazás menetét.