A reggeli kávézás ideális időpontja

Sokan a nap első perceiben kapnak a kávé után, de vajon érdemes-e másfél órával későbbre halasztani a reggeli koffeinbevitelt? Egyes elméletek szerint így elkerülhető a délutáni fáradtság, és jobb lesz az alvás minősége is.

A reggeli kávézás eltolásának gondolata Andrew Huberman neurobiológustól ered, aki egy podcastban beszélt a későbbi koffeinbevitel előnyeiről. Huberman szerint a koffein gátolja az adenozin nevű vegyületet, amely fáradtságérzetet kelt, így a koffein fogyasztásának elhalasztásával későbbre tolható az álmosság érzése. A koffein hatása azonban nem azonnali, körülbelül 20-30 perc szükséges ahhoz, hogy érezni kezdjük, és az egyéni tolerancia is befolyásolja, mennyi ideig tart a hatása. Huberman elmélete szerint a reggeli kávézás elhalasztásával a testünknek időt adunk a természetes ébredésre és a kortizolszint növekedésére, amit a koffein zavarhat meg.

Azonban a New York Times által megkérdezett szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy a reggeli azonnali kávézás káros lenne a kortizolszintre vagy az ébredési ciklusra. A koffein és a kortizol kapcsolatát kevés tanulmány vizsgálta, és ezek nem találtak jelentős összefüggést. A melatonin termelődésére sem van negatív hatással a kávézás. Egyes esetekben, mint például orvosok vagy reggel edzők esetében, nem javasolt a kávézás elhalasztása.

Végül is, a tudomány jelenlegi állása szerint nincs káros hatása, ha valaki ébredés után rögtön kávéhoz nyúl. Ha valaki délután is igényli a koffein löketet, csak arra kell figyelnie, hogy lefekvés előtt hat órával már ne fogyasszon kávét. Ha valaki folyamatosan kávé után nyúl, érdemes alvásszakértőhöz fordulnia. Mértékkel fogyasztva a kávé nemcsak az álmosságot háríthatja el, hanem csökkentheti a bélrák kiújulásának esélyét és a COVID-19 megbetegedés kockázatát is, valamint a reggeli rituálé önmagában is boldogságot okozhat.