Vitézy Dávid és Karácsony Gergely közötti különbségek a Metropol szerint

A Metropol újság fizetett hirdetésében összehasonlította Vitézy Dávidot és Karácsony Gergelyt, kiemelve Vitézy előnyeit és Karácsony hiányosságait. A lap szerint Vitézy Dávid szakember, aki nem pártpolitikai csatározásokkal foglalkozik, és Tarlós István főpolgármestersége alatt már bizonyított, míg a tévévitákban is "simán lemosta" Karácsony Gergelyt. A Metropol hirdetése szerint Vitézynek komoly esélye van a győzelemre, ellentétben Karácsony Gergellyel, aki a lap szerint nem hajtott végre jelentős tevékenységeket, csak Vitézyék fejlesztéseivel dicsekszik és politikai szlogeneket ismételget.

A Metropol korábban Szentkirályi Alexandrát támogatta, de a Fidesz-KDNP jelöltjének visszalépése után Vitézy Dávid mellé álltak, akinek a támogatását maga Szentkirályi is javasolta. Szentkirályi Alexandra, aki korábban a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje volt, visszalépése után is aktívan részt vett a kampányban, és a választás napján is arra buzdította követőit, hogy "Váltsuk le Karácsonyt, listán csak a Fidesz! Hajrá, Budapest!" üzenettel voksoljanak Vitézy Dávidra. Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy ő az egyetlen politikus, aki ellen saját lapot tartanak fenn a lejáratására. A Metropolban megjelent cikkek és rejtvények is gyakran Karácsony Gergelyt kritizálták, például olyan megfogalmazásokkal, hogy "nem csinál semmit és megint ígérget" vagy "tutyimutyi csődpolgármester". Az újságban előfordultak olyan esetek is, amikor a Metropol Karácsony Gergelyt kívánta bírálni, de véletlenül más politikusokat érintett negatív módon, vagy olyan cikkek, amelyek később kudarcot vallottak.

A kormányközeli médiumok és a közmédia egymás után hozzák le cikkeiket arról, hogy mit nyilatkozott Vitézy Dávid, de egy fontos részletet mindig kihagyják a címből, hiába mondta el többször is a főpolgármester-jelölt: nem kötne szövetséget a DK-val, de a Fidesszel sem. „Vitézy bizakodó a szavazás után, és két, párttal való szövetséget is kizárt”, írja a Mandiner, de csak a cikk vége felé derül ki, hogy kivel nem szeretne szövetséget a főpolgármester-jelölt. A közmédia oldala, a Hirado.hu is csak a cikk második felében hívja fel erre a figyelmet, ők inkább azt emelték ki, hogy Vitézy szerint a választás a demokrácia ünnepe. Hasonlóan számolt be Vitézy mondatairól a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és a megyei hírlapok többsége is. Az Origo egyszerűbben oldotta meg a dolgot: be sem számolt Vitézy Dávid legutóbbi sajtótájékoztatójáról. A kampány végére, Szentkirályi Alexandra visszalépése után, Vitézy Dávidot a kormányközeli média több formában is elkezdte tolni: a Metropol például fizetett hirdetésben magyarázza, hogy miért jobb Vitézy Dávid, mint Karácsony Gergely.

A kampány utolsó napjaiban Karácsony Gergely magabiztosan és megingathatatlanul dolgozott, a közvélemény-kutatások toronymagas győzelmet jósoltak neki, és láthatóan kerülte a pártpolitikai témákat. A május végi első jelölti vitáig egyfajta siker kommunikációra épülő kampányt folytatott, de a vita után a közhangulat hajlott afelé, hogy Vitézy valóban veszélyes lehet a jelenlegi főpolgármesterre nézve. Vitézy Dávid a folyamatos támadások ellenére következetesen tagadta, hogy ő a Fidesz jelöltje lenne, de Szentkirályi Alexandra visszalépése után kényszerült magyarázkodásra, míg Karácsony kampánycsapata táblákkal zavarta meg Vitézy sajtótájékoztatóját, és Karácsony Gergely is akciózott, átmatricázva ellenfele plakátját, amivel Vitézy szerint választási csalást követett el. Az esetet bejelentette a választási bizottságnál és büntetőfeljelentést is tett.