Horvátországi választási eredmények

Horvátországban a választásokon a hagyományos mérsékelt jobb- és baloldal szerezte meg a legtöbb mandátumot, míg a szélsőjobboldal elmaradt az előzetes várakozásoktól.

A választások előtti közvélemény-kutatások alapján még úgy tűnt, hogy a Haza Mozgalom (Domovinski pokret) akár két mandátumot is szerezhet, azonban az első exit poll eredmények szerint csupán egy helyet tudtak megszerezni, 8,7 százalékos eredménnyel, ami jelentősen elmarad a korábban mért 10 százalék feletti szavazatarányuktól.

A választások győztese a hagyományos mérsékelt jobboldali HDZ párt lett, amely 33,7 százalékos eredménnyel várhatóan hat mandátumot szerzett. Ezzel szemben a baloldali SDP 27,8 százalékkal négy mandátumot ért el.

A Moźemo mozgalom is bejutott a parlamentbe, éppen hogy átlépve az 5 százalékos bejutási küszöböt 5,84 százalékos eredménnyel, így egy helyet szerezve.

Nem sikerült bekerülnie a parlamentbe Nina Skočak mozgalmának, amely 4,6 százalék körüli eredménnyel maradt alul, valamint a centrista Most pártnak sem, amely a becsült 3,57 százalékos eredménnyel zárt.