Debrecen, Göd, Iváncsa: az akkugyáras városokban megugrott a választási részvétel

Debrecenben, ahol az akkugyárak építése határozta meg a közbeszédet, jelentősen nőtt a választási részvétel az öt évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz képest. Az akkugyárak miatt híressé vált Gödön és Iváncsán is hasonlóan magas részvételt regisztráltak.

Debrecenben az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson 19,47 százalékos volt a részvétel délután egy óráig, míg idén a szavazásra jogosultak 30,41 százaléka voksolt. Ez az arány másfélszeres növekedést jelent a Fidesz egyik erősségének számító városban, ahol a fél évvel korábbi EP-választáson sem érte el a 24 százalékot. Gödön, ahol a civilek és ellenzéki pártok többször is tiltakoztak az akkugyár tevékenysége ellen, és miután jogerős bírósági döntés ellenére sem fogta vissza a termelését az akkugyár, az öt évvel ezelőtti 26,97 százalékkal szemben most 37,08 százaléknyian szavaztak, ami jóval meghaladja az országos átlagot (33,14 százalék). Iváncsán, ahol az akkugyári ágazat visszaesése miatt elbocsátások is történtek, a részvételi arány 31,92 százalékra nőtt az EP-választáson mért 15,89 százalékos és az önkormányzati választáson mért 20,17 százalékos részvétellel szemben.

Azokon a helyeken is többen szavaztak, amelyek a helyi közéleti események miatt kerültek be a hírekbe. Szigetszentmiklóson, ahol a helyi ügyek a Tisza párt nagyszínpadáig jutottak, a részvétel meghaladta a 33 százalékot a korábbi 23 százalék körüli mutatóval szemben. Győrben, ahol a volt fideszes Borkai Zsolt is indult a polgármesterségért, és két ellenzéki is elvenné a polgármesterséget a fideszes Dézsi Csaba Andrástól, a részvétel 35,17 százalékra emelkedett a jachtos botrány idején mért 24,06 százalékról. Egerben, ahol mindenki mindenki ellen indult, 35,4 százaléknyian szavaztak a 2019-es 28-29 százalékokkal szemben.

Nyergesújfalun, ahol az utolsó pillanatban kiugrott a fideszes polgármester, kiugróan magas volt a választói aktivitás: 32,47 százaléknyian mentek el szavazni délután egyig az öt évvel ezelőtti 19,39 százalékhoz képest. Hódmezővásárhelyen is magas volt a részvétel, 42,24 százalékos, ami azonban nem számít meglepőnek, tekintettel arra, hogy az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson is 40,86 százalék volt ez a mutató.