A 2024-es EP- és önkormányzati választások napja elkezdődött

Reggel hat órakor országszerte megnyíltak a szavazóhelyiségek, ahol a szavazatszámláló bizottságok az első szavazók jelenlétében ellenőrizték az urnák ürességét, majd hitelesítették és lezárták azokat.

A választás reggelén a Zugligeti Általános Iskolában, ahol a miniszterelnök is leadta a szavazatát, a HVG fotóriportere dokumentálta a szavazás kezdetét. A műanyag urnák fedelét plombával rögzítették, míg a papírurnákra nemzeti színű urnazáró szalag került, ezzel is biztosítva a szavazás integritását. A leplombálás során olyan módon zárták le az urnákat, hogy azokat szétszedés nélkül ne lehessen kinyitni, és csak a megfelelő nyíláson keresztül lehessen szavazólapot bedobni.

A választás napján a szavazóhelyiségek készen állnak a választópolgárok fogadására, hogy rögzítsék az 2024-es EP- és önkormányzati választásokon leadott szavazatokat. Az eseményeket a nap folyamán követhetik, este pedig választási műsorral jelentkeznek.

A miniszterelnök, aki a zugligeti általános iskolában szavazott, sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a főpolgármester-választáson úgy szavazott, ahogy azt Szentkirályi Alexandra tanácsolta neki. Bár a nevét nem mondta ki, de ez azt jelenti, hogy Orbán Vitézy Dávidra adta le a szavazatát. Orbán hozzátette, hogy semmiféle egyeztetésben nem vett részt a fővárosi kampánnyal kapcsolatban, ő csak az európai kampánnyal foglalkozott, és szerinte Szentkirályi benne fog maradni a fővárosi politikában, és egy erős vezetője lesz.