Elképesztő, amit Orbánék tettek az uniós pénzekkel, Sulyok Tamás is megszólalt

Időarányosan a top 8-ban van Magyarország az uniós források lehívását illetően az előző ciklusban, és ezüstérmesek vagyunk. A postás táskája kilyukadt, de így is több tízezer nyugdíjas kap 600 ezer forint feletti juttatást. A nyugati építőiparban megszűnik tízezer munkahely, ami a magyar vendégmunkások hazatérését eredményezheti. Az uniós és tagállami döntéshozók szeme felnyílt, és vadásznak az oroszokra.

Hazánkban jelentős változások történtek az uniós források lehívásában, a nyugdíjak terén, és a munkaerőpiac dinamikájában is. A német építőiparban várható leépítések következtében mintegy tízezer munkahely szűnhet meg, ami közvetlenül érinti a magyar vendégmunkásokat is.

A köztársasági elnök, Sulyok Tamás ügyében az ügyészség elutasította Dobrev Klára feljelentését, amely hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt született. Sulyok Tamás videóban reagált a vádakra, amelyben több ismert személyiség is megszólalt.

Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium vezetője szerint, bár az uniós források 55 százaléka blokkolás alatt áll, Magyarország már 1,6 milliárd euróhoz jutott a 2021-2027-es időszakban megillető 22 milliárd euróból. Ez azt jelenti, hogy időarányosan a tagállamok között a top 8-ban vagyunk, ami kifejezetten jó eredmény.

A nyugdíjasok közötti anyagi szakadék mélyül, a Pénzcentrum szerint 2020-ban még nem volt háromezer olyan nyugdíjas, akinek a havi járandósága félmillió forintot meghaladta volna, míg 2024-ben már több mint 60 ezren kapnak ilyen magas összeget.

A Magyar Posta éves beszámolója szerint a nettó árbevétel nőtt, de az adózott eredmény jelentősen csökkent. A levéltermékek, a pénzforgalmi szolgáltatások és a logisztikai termékek hozták a legtöbb bevételt, de a kereskedelem visszaesését a termékkivezetések okozták.

A fagyi és a lángos ára is jelentősen emelkedhet a Balatonnál, ahol egy gombóc fagyi ára 500-600 forintra, a lángosé pedig ezer forint felett alakulhat. Az árusítóhelyek igyekeznek az árszintjükkel nem átlépni a vendégek ingerküszöbét.

Az ukrán hadsereg dróntámadást hajtott végre az orosz hadsereg katonai konvoja ellen, amelyet a határ túloldalán ért a csapás. A konvoj megállítása végzetes hibának bizonyult, amit az ukránok ki is használtak.

Az orosz-ukrán háború hatására az uniós és tagállami döntéshozók szeme felnyílt, és most már eurómilliárdokat költenének védelempolitikára, a lőszerektől kezdve, a dróntechnológián át egészen az űriparig.

Németországban körülbelül 100 ezer elektromos autó áll eladatlanul, mivel a támogatások megszűntével elapadt a kereslet. Ugyanakkor a német elektromosautó-export jelentősen megnőtt az elmúlt évben.

: Economx