A magyar politika megváltozik Magyar Péter szerint

Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa szerint a magyar politikai rendszer 2024. június 9-én alapjaiban fog megváltozni, és ez a változás a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) helyzetét is érinteni fogja.

Az urnazárás után tartott sajtótájékoztatón Magyar Péter kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a választások nem a tiszta verseny jegyében zajlottak. Szerinte a kormány óriási összegeket költött propagandára, és felvetette a kérdést, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja-e majd a finanszírozás hátterét. Ezzel szemben a Tisza Párt átláthatóságot képvisel, hiszen közzétették a Kossuth téri rendezvényük és a Hősök téri tüntetés költségeinek elszámolását, míg a Fidesz hasonló költéseit nem teszik nyilvánosságra. Magyar szerint a kormánypárt esetében jellemzően nagy összegekről van szó, amelyek egy részét ellopják.

A politikus szerint nem az a lényeg, hogy egy párt hány képviselői helyet szerez, hanem az, hogy a jövőbeni politikai változások milyen irányt vesznek. Magyar Péter kiemelte, hogy a Tisza Pártot nem lehet összemosni más politikai erőkkel, és úgy véli, hogy a kormányváltást akaró szavazók a következő választáson a Tisza Pártra fognak voksolni. Hozzátette, hogy pártja az egyetlen valós kihívója a Fidesznek, és legkésőbb 2026-ban még a kormányt is leválthatják.

Magyar Péter hangsúlyozta, hogy pártjuknak van egy olyan programja, amely képes lesz kiemelni az országot a jelenlegi helyzetből. Úgy véli, hogy az oknyomozó újságíróknak kellene foglalkozniuk az Orbán család vagyonosodásának kérdésével. Büszke arra, hogy a propaganda támadása ellenére is rengeteg támogatást kaptak az emberektől, és hangsúlyozta, hogy pártja nem kért és nem kapott állami vagy külföldi finanszírozást.

A fővárosi közgyűlésbe való beülés lehetőségéről Magyar elmondta, hogy ez az eredményektől függ. Amennyiben a Tisza Párt elegendő képviselőt tud szerezni, úgy megakadályozhatják, hogy a DK és a Fidesz önállóan hozzon döntéseket. Azonban hangsúlyozta, hogy ezt a döntést nem ő fogja egyedül meghozni, hanem a pártja. Az Európai Parlamenti választások kapcsán kritizálta Deutsch Tamás és Gyürk András teljesítményét, mondván, hogy ők nem tettek semmit a magyar emberekért, ezzel szemben a Tisza Párt más megközelítést kíván alkalmazni.

Magyar Péter külön kitért Orbán Viktor Instagram-bejegyzésére, amelyben a Fidesz egyik központjában „több száz ember laptopokkal, headsetekkel, telefonokkal ült, mint egy zsoldoshadsereg, ahonnan mobilizálni vagy zaklatni próbálták az embereket a hívásokkal.” A Tisza Párt alelnöke nem tartja tiszta versenynek, hogy milliárdokat költöttek el a kampányban. Szerinte hozzá hasonlóan, egy politikai közösségnek magának kell finanszíroznia a kiadásait.

A Tisza Párt sikerei közé tartozik, hogy Jászapátiban a párt által támogatott Illés Gergő lett a polgármester, aki 52,18 százalékos támogatottsággal győzött a városban, legyőzve ezzel a Fidesz jelöltjét, ifjabb Pócs Jánost. Azonban nem minden helyen sikerült áttörést elérniük, például Újbudán a Tisza Párt jelöltje, Orbán Árpád István nem tudta megverni a regnáló polgármestert, László Imrét, aki a DK színeiben újra győzni tudott a XI. kerületben. Békéscsabán pedig, ahol a Tisza Párt támogatta Bodóczi Istvánt, a Fidesz jelöltje, Szarvas Péter 61,73 százalékkal nyerte meg újra a polgármesteri széket, így itt sem sikerült a várt áttörést elérniük.

Magyar Péter győzelmi beszédében hangsúlyozta, hogy a mai nap az Orbán kormány Waterloo-ja, a vég kezdete. Gratulált a tíz képviselőjének és hét EP-képviselőjének, akik a Tisza Párt színeiben jutottak be a két testületbe, és kijelentette, hogy ami itt történt, az politikai földindulás. A politikus szerint a következő országgyűlési választásokon a Tisza Párt lesz a NER egyetlen potens kihívója.

Június 9. történelmi nap, hiszen első alkalommal tartják egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Kövesse az eseményeket az Index percről percre tudósításában. Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!